L'Audiència de Schleswig Holstein va mantenir ahir el seu rebuig a incloure el càrrec de rebel·lió en el procés d'extradició contra l'expresident català Carles Puigdemont, en contra del criteri de la Fiscalia d'aquell land alemany i del Tribunal Suprem espanyol.

En una decisió adoptada ahir, en resposta a una petició de la Fiscalia del 9 de maig perquè fos detingut de nou, la cort reitera explícitament la seva posició del 5 d'abril, quan va considerar «en principi inadmissible» extradir Puigdemont per rebel·lió. Aquell 5 d'abril, Puigdemont -que havia estat detingut en entrar a Alema-nya el 25 de març- va ser posat en llibertat amb fiança de 75.000 euros, mentre se seguia el procés d'extradició pel càrrec de malversació de fons.

La justícia espanyola ha demanat la seva extradició pels delictes de rebel·lió i de malversació de fons públics per la seva implicació en el procés independentista de Catalunya i en concret en el referèndum de l'1 d'octubre. La Fiscalia alemanya, amb noves informacions rebudes de la justícia espa-nyola, va presentar el 9 de maig passat una nova sol·licitud per a la detenció de Puigdemont. En aquest escrit, sol·licitava la detenció de nou per considerar que la possibilitat d'una eventual extradició per rebel·lió augmentaria el risc de fuga. Però el tribunal alemany ha rebutjat la sol·licitud per detenir Puigdemont en considerar a més que les noves informacions no donen motiu per tornar a plantejar el càrrec de rebel·lió.

«Des del punt de vista del tribunal, en el marc del procés no hi ha hagut ni en la base provatòria ni en la consideració jurídica dels fets un canvi significatiu que porti a un canvi de la posició que va quedar reflectida en la decisió del 5 d'abril del 2018», va afirmar ahir aquest tribunal. La cort insisteix que no es compleixen les condicions per veure tipificat el delicte d'alta traïció, que correspondria en la legislació alemanya amb el de rebel·lió. L'Audiència també rebutja considerar el delicte de pertorbació de l'ordre públic, ja que Puigdemont no pot ser responsabilitzat personalment de fets que poguessin constituir aquest delicte. Per això, l'ordre de detenció contra Puigdemont a Alemanya segueix limitada al càrrec de malversació de fons públics.

En la seva decisió del 5 d'abril, l'Audiència va assenyalar que els actes de violència registrats en el referèndum de l'1 d'octubre, «per la seva naturalesa, extensió i efecte», no tenien capacitat per «sotmetre el Govern a una pressió tal que s'hagués vist obligat a capitular davant les exigències dels violents». S'espera ara que la Fiscalia alemanya formalitzi una nova petició d'extradició pròximament, que inclogui de nou el delicte de rebel·lió.

La portaveu i fiscal primera de Schleswig-Holstein, Wiebke Hoffelner, va subratllar en declaracions a Efe que en l'escrit de sol·licitud d'admissibilitat per a l'extradició de Puigdemont que està preparant la Fiscalia no s'està copiant «al peu de la lletra» la seva anterior petició del 9 de maig. Per la seva banda, el penalista Nikolaos Gazeas, docent de la Universitat de Colònia, va dir que si no es presenten nous arguments, el desenllaç més probable és que es rebutgi l'extradició per rebel·lió i s'ordeni el lliurament per malversació.