El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va denegar ahir la llibertat provisional als diputats Jordi Turull i Jordi Rull, que no podran sortir de la presó per prendre possessió del càrrec de consellers.

El jutge argumenta que existeix un risc de reiteració delictiva «potenciat» i diu que el «perill» s'incrementa amb la voluntat expressada pel president Quim Torra, que -segons Llarena- ha dit que impulsarà la República «il·legalment declarada». La presa de possessió està prevista per a avui i el seu advocat, Jordi Pina, va presentar un escrit dissabte demanant al jutge que els deixés sortir per prendre possessió del càrrec, entenent que ha desaparegut el risc de fugida i que tenen «perfecte dret» d'assumir el càrrec.

El jutge recorda que fa pocs dies, el 17 de maig, la sala d'apel·lacions del Suprem (que revisa les seves decisions) ja va denegar la seva excarceració i que no s'han modificat els paràmetres bàsics per avaluar el risc de reiteració i que, per tant, han de continuar entre reixes. Estan empresonats des del 23 de març i, anteriorment, ja havien passat un mes a la presó per ordre de l'Audiència Nacional.

Dissabte, el president de la Generalitat, Quim Torra, va nomenar Rull i Turull consellers i els va restituir en les seves anteriors conselleries (Territori i Sostenibilitat Rull i Presidència Turull). El mateix dia, el seu advocat, Jordi Pina, va entrar un escrit al Suprem demanant al jutge que els deixi en llibertat per poder anar a la presa de possessió, tot i que la normativa catalana no recull els detalls de com hauria de ser la presa de possessió i en quin lloc s'hauria de celebrar.

El jutge interpreta que la seva restitució al Govern suposa una «determinació» de continuar «el pla il·legal de la independència». En aquesta línia, convertir-se en consellers «no només no esvaeix o mitiga el risc de reiteració delictiva sinó que el potencia», diu el jutge. A més, aquest augment el justifica per les declaracions de Torra que, segons Llarena, ha «exterioritzat» la seva «voluntat i determinació» d'impulsar la República.

El TC manté la presó a Junqueras

El Tribunal Constitucional (TC) va decidir ahir per unanimitat rebutjar la suspensió de la presó provisional del president d'ERC, Oriol Junqueras, i el número dos de JxCat, Jordi Sànchez. D'aquesta manera, l'alt tribunal ha desestimat els recursos d'empara presentats per les defenses de tots dos. En el cas de Sànchez, a més, l'alt tribunal també ha desestimat la petició que va fer per obtenir un permís penitenciari que li permetés assistir a un ple del Parlament per defensar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat o fer-ho a través de videoconferència.

Sense ple del Parlament

El Parlament no celebrarà el ple que tenia previst per a avui, amb la controvèrsia entorn del nou Govern per la decisió del president, Quim Torra, de situar quatre consellers revocats per l'article 155. Fonts parlamentàries consultades per Europa Press van explicar que el nou escenari amb el qual es treballa és fer el ple aquest divendres, però tampoc està tancada aquesta data perquè la situació política segueix sent incerta.

El pla inicial, aprovat dimarts passat, era celebrar un ple aquest dimecres per definir quines comissions legislatives tindrà la cambra en l'actual legislatura i també per intentar que comparegués Torra per presentar el Govern i el seu pla d'acció. La nova paràlisi en la qual entra el Parlament es deu al pols que manté Torra amb el Govern central.