El president del Parlament, Roger Torrent, ha suspès durant una hora el ple que s'estava celebrant aquest divendres al matí després que el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, hagi retirat un llaç groc que els grups independentistes havien col·locat a la bancada del Govern. La recol·locació en un altre lloc, apartat dels seients dels diputats taronges ha permès reprendre la sessió.

El detonant del conflicte ha estat Carrizosa, qui ha demanat la paraula per criticar que s'hagués col·locat el símbol a l'inici del ple en un escó del Govern a l'entendre que "no representa a ningú" perquè no hi ha consellers, a diferència dels dels diputats de JxCat i ERC empresonats, que s'han col·locat per representar-los en els llocs respectius. A continuació ha agafat el llaç i l'ha llançat.

Torrent li ha exigit retornar el llaç a l'escó, continuar amb el ple i discutir la situació al final de la sessió, però com que el portaveu de Cs s'ha negat a fer-ho, el president de la Cambra l'ha cridat a l'ordre i ha suspès el ple.

«Vostès no trauran res, perquè això no ho convertiran en una olla de grills»

El to del president del Parlament amb Carrizosa ha estat contundent. "Vostès no trauran res, perquè això no ho convertiran en una olla de grills ni en un pati d'escola", ha retret a Ciutadans, tot apuntant que "és la bancada del Govern, s'hi ha posat aquest llaç igual que altres cops altres símbols".

11

Torrent suspèn el ple després que Carrizosa retiri un llaç groc de la bancada del Govern

Des dels escons de Cs han protestat, cridat i reclamat la retirada del llaç, cosa que ha provocat la queixa de Torrent i que els tornés a cridar l'atenció. "Em deixen parlar o suspenc el ple?! Si no saben guardar respecte a la institució i al president, els cridaré de nou l'atenció", els ha dit. "Respectar les lleis i a tots els diputats, això és el que ha de fer", ha replicar Carrizosa.

El president del Parlament ha insistit en "no permetre que el ple es converteixi en un pati d'escola" i els diputats de Cs han tornat a protestar, mentre Carrizosa amenaçava que "si no es treu el llaç, el tornaré a treure jo mateix", tot retirant de cop el símbol i llençant-lo als seus peus. "Li exigeixo que torni a posar el llaç on era. Li crido l'atenció, posi'l o torni-l als serveis de la cambra, o si no em veuré obligat a suspendre el ple", ha dit Torrent, que en comprovar que Carrizosa no atenia la seva petició, ha acabat suspenent el ple i cridant els portaveus al seu despatx. El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha apropat a parlar amb els diputats de Ciutadans, però la conversa no ha aconseguit cap acord i el ple s'ha suspès igualment.

Diputats de la CUP recullen el llaç del terra

En sortir els grups de l'hemicicle, els diputats de la CUP Vidal Aragonès i Natàlia Sánchez ha recollit el llaç del terra i l'han entregat al president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, i el diputat Antoni Castellà a passos perduts. Han estat ells dos els que han tornat al saló de lens i l'han tornat a deixar al mateix escó de la bancada del Govern. Acte seguit, els portaveus es reunien al despatx de Torrent amb el president del Parlament.

El ple es reprèn un cop s'ha canviat de lloc el llaç

El president del Parlament, Roger Torrent, ha acordat amb tots els grups menys la CUP un canvi de lloc del llaç groc que ha generat la discussió. S'ha mogut a la part esquerra de la primera fila de l'hemicicle, al costat del president de la Generalitat, Quim Torra. D'aquesta manera, el llaç ja no està davant de la bancada de Ciutadans, que estan en la dreta.

L'acord al qual ha arribat Torrent amb els grups ha permès reprendre la sessió del ple. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l'encarregat de col·locar el polèmic llaç al seu costat, com s'havia acordat durant la suspensió del ple.

Ciutadans plantejarà a la reunió de la Mesa de la setmana que ve el seu rebuig al fet que els bancs de l'hemicicle assignats als membres del Govern exhibeixin un llaç groc.