Els convocants de l'acte en suport als «presos polítics» a la platja de Mataró van concloure la seva protesta ahir al migdia després de recórrer el centre del municipi, en grups d'una desena de persones, brandant creus grogues de fusta.

L'acció reivindicativa va iniciar-se a primera hora del matí amb un desplegament d'un centenar de bufandes grogues en forma de creu a la platja de Mataró, amb la qual cosa els convocants van aconseguir burlar la prohibició de plantar creus davant del mar, ja que requereix una autorització prèvia.

Durant l'acció es va viure algun moment de tensió quan un home contrari a la protesta va intentar retirar les creus fetes amb les bufandes, tot i que finalment els Mossos d'Esquadra hi van intervenir i el van allunyar del lloc dels fets, sense incidents.

Cap a 2/4 d'1 del migdia, la policia catalana va retirar el dispositiu de vigilància muntat per evitar incidents, després que els manifestants van recollir els símbols grocs desplegats a la platja.

Posteriorment, els manifestants van recórrer el centre de Mataró, en grups d'una desena de persones cadascun, enarborant creus grogues de fusta davant els principals edificis del municipi, entre els quals la seu de l'Ajuntament.

Després del recorregut, els diferents grups van congregar-se en una de les rotondes de la població, on un centenar de persones van cantar l'himne d' Els segadors.

L'alcalde de Mataró, David Bote, va celebrar que l'estesa de tovalloles reivindicatives en forma de creu a la platja de Mataró per reivindicar la llibertat dels «presos polítics» es desenvolupés «sense enfrontaments rellevants».

En aquest sentit, va demanar que aquests valors es mantinguin els propers dies i, sobretot, en les mobilitzacions convocades el dissabte 2 de juny a favor de la unitat d'Espanya i l'organitzada pel CDR de Mataró.

David Bote va explicar que ahir al matí agents de la policia van revisar els maleters dels vehicles que accedien a la zona marítima «per garantir la seguretat» perquè simultàniament a l'acte reivindicatiu se celebrava una prova esportiva.

Per la seva part, la diputada de Cs al Parlament Lorena Roldán va afirmar ahir que les platges de Catalunya no poden convertir-se en «una espècie de cementiri ideològic», en relació amb la col·locació de creus grogues de tela a la platja de Mataró convocada pel Comitè de Defensa de la República.

En declaracions als mitjans, va assegurar que l'actitud «irresponsable» dels partits independentistes, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al capdavant, és el que està contribuint al fet que hi hagi ruptura al carrer, per la qual cosa va insistir que tenen l'obligació de garantir la convivència a Catalunya i de rebutjar qualsevol tipus d'opinió que sigui violenta.

Roldán va recordar que Cs va presentar diverses iniciatives al Parlament per condemnar la violència, i que els partits independentistes no s'hi van voler sumar: «Ho trobo una irresponsabilitat, està en mans de tots i sobretot dels partits independentistes».