Alba Vergés (Igualada, 1978) agafa el relleu d'Antoni Comín al capdavant del departament de Salut després del bloqueig del Govern espanyol al nomenament d'aquest últim, a Bèlgica des de la declaració d'independència de l'octubre passat. Vergés és la secretària nacional d'ERC en l'àmbit de la salut i benestar, i és diputada al Parlament des del 2012. La legislatura passada, precisament, va presidir la comissió de Salut. Vergés, llicenciada en Economia per la UB i enginyera tècnica en Informàtica de Gestió per la UOC, va ser cap d'administració, comptabilitat i finances del Consorci Sociosanitari d'Igualada entre el 2008 i el 2012, quan va incorporar-se al Parlament.

Què ha significat, per a vostè, l'acte de presa de possessió?

Ha estat molt emotiu el record als empresonats i exiliats. Ho he viscut amb sentiments contraposats. Sobretot quan he vist entrar els familiars dels presos polítics i dels exiliats. Tot eren dones menys el marit de Carme Forcadell. Xoca moltíssim que avui dia, en ple segle XXI, pugui haver-hi una presidenta del Parlament empresonada.

Amb quin esperit afronta el repte de conduir la conselleria de Salut i què hi pot aportar la seva trajectòria política?

Vaig ser cap de comptabilitat al Consorci Sociosanitari d'Igualada. Adquireixo la meva experiència en l'àmbit de la salut en la meva tasca al Parlament de Catalunya. M'he encarregat d'aquesta àrea des del 2012 amb el meu grup parlamentari, Esquerra Republicana de Catalunya. Tot aquest bagatge que tinc del sector em servirà per afrontar el repte.

La Catalunya Central té més presència al nou executiu.

Trobo que és fantàstic que dues igualadines formin part del govern de la Generalitat. I que també hi hagi tantes dones. Amb Àngels Chacón, que té molta experiència en el sector empresarial, coincidirem en les reunions de l'executiu.

Com es va assabentar que seria consellera?

M'ho va encarregar el partit. Ja se n'havia parlat i va ser Pere Aragonès qui m'ho va dir. ERC ja tenia l'àrea de Salut i era una conselleria que continuava tenint el partit. Com que jo duia al Parlament les qüestions de salut, em van encarrer aquest repte.