Espanya és el segon estat de la Unió Europea on més ciutadans han consumit cocaïna algun moment de la seva vida. Segons un informe de la Comissió Europea, gairebé el 10% de la població d'entre 15 i 64 anys ha consumit aquesta substància algun cop, un percentatge només superat lleugerament pel Regne Unit.

Aquest darrer anàlisi de l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies situa Espanya entre els estats amb pitjors indicadors pel que respecta al consum i tràfic de cocaïna. Per exemple, també ocupa la segona plaça en el rànquing d'estats on hi ha més addictes a aquest estupefaent que inicien tractament.

Tanmateix, per primer cop Bèlgica ha superat Espanya en confiscacions de cocaïna. El 2016 va duplicar el nombre de decomisos de l'Estat confiscant prop de 30 tones de cocaïna. Si bé l'informe constata que la península Ibèrica «és històricament el principal punt d'entrada» per mar a Europa, li atribueix menys importància en relació als «grans decomisos» als ports de contenidors del nord d'Europa. L'anàlisi de la CE alerta que en general «el mercat de la cocaïna a Europa està a l'alça».