França no permetrà portar mòbil a classe ni a les escoles ni als instituts a partir del curs vinent. El Parlament francès va aprovar aquest dijous la prohibició de l'ús de telèfons mòbils en col·legis i instituts, una mesura defensada en campanya electoral pel president, Emmanuel Macron.

La proposta de llei estableix que, a excepció dels centres en què el reglament interior ho autoritzi expressament, els alumnes no podran utilitzar un mòbil a les escoles de primària i secundària. La normativa ha de ser validada ara al Senat, en una data que encara es desconeix.

Tampoc han quedat fixades ni les possibles multes ni la manera com s'aplicarà el veto, però tenint en compte que no està permès registrar les motxilles dels estudiants ni requisar objectes no perillosos, els alumnes n'haurien de tenir prou tenint-los apagats i fora de la vista de professors i vigilants, segons informaven ahir els mitjans francesos.

El text -defensat en campanya electoral pel president Macron-, considera que l'ús dels mòbils «provoca nombroses disfuncions incompatibles amb la millora del clima escolar» i que la seva prohibició afavorirà la concentració dels alumnes. Fins i tot al pati l'ús del telèfon «pot ser nefast perquè redueix l'activitat física i limita les interaccions socials», assegura. El 93% dels adolescents francesos d'entre 12 i 17 anys tenien un telèfon mòbil el 2016, enfront del 72% del 2005, segons una enquesta de l'Autoritat de Regulació de Comunicacions Electròniques.