La Selectivitat 2018 ja està en marxa. Un total de 33.895 estudiants, 897 dels quals a Manresa, s'han començat a enfrontar aquest dimarts al matí a les proves de les PAU, que s'allargaran fins dijous. A les portes de la UPC, l'institut Lacetània i la FUB hi havia nervis i emoció, però tot ha quedat enrere un cop afrontats els examens de castellà i català.

«Assequible», «més fàcil del que m'imaginava», o «superbé» són alguns dels comentaris que apuntaven els alumnes del Bages, el Berguedà, el Moianès i el Solsonès que aquest matí s'examinaven de la Selectivitat a Manresa,

A l'examen de Llengua Catalana i Literatura, els estudiants han pogut escollir si analitzaven un fragment de 'La plaça del Diamant', de Mercè Rodoreda, o un text periodístic sobre els robots, de Javier Borràs, publicat al digital 'Crític'. A més, d'entre les lectures obligatòries a Batxillerat, la prova també ha plantejat preguntes sobre 'Terra Baixa', d'Àngel Guimerà. En expressió escrita, els futurs universitaris han pogut escollir entre redactar un text formal sobre les implicacions de la revolució robòtica, amb un balanç sobre què pot suposar la incorporació d'aquesta tecnologia per a la humanitat; o bé un article en què relatessin, en primera persona, una situació real o fictícia en què van haver de convèncer algú de fer una cosa que no desitjaven. A més, els alumnes han hagut de respondre a la part comuna de la prova, en què s'han plantejat diverses qüestions de sintaxi i gramàtica.

Quan a l'examen de Castellà, el protagonisme ha estat per a la igualtat efectiva enter homes i dones. La prova demanava com a mínim tres arguments per elaborar un text d'entre 100 i 150 paraules. Els qui han escollit aquesta opció, han hagut de comentar un text de l'historiador israelià Yuval Noah Harari, on tractava precisament les diferències entre homes i dones. L'altra opció ha comptat amb un diàleg de 'La casa de Bernarda Alba', de Federico García Lorca, i els estudiants han hagut d'escriure sobre els trets lingüístics dels textos dialogats.

A la sortida, diversitat d'opinions entre els alumnes, però en general, i sobretot entre els qui han acabat abans d'esgotar el temps, la percepció és que l'examen ha estat fàcil i anaven ben preparats.