L'acord signat ahir, en una cimera històrica a Singapur, entre els Estats Units i Corea del Nord inclou el compromís del règim de Kim Jong-un de «treballar per la completa desnuclearització de la península de Corea», sobre la base de la Declaració de Panmunjom signada amb Seül el mes d'abril passat.

Segons el text, Kim Jong-un té un «compromís ferm» per la desnuclearització i el president dels EUA, Donald Trump, li va oferir «garanties de seguretat». El text, que Trump i el mateix líder nord-coreà van definir com a «històric», també proposa establir «noves relacions» entre els dos països basades en un desig per «la pau i la prosperitat». Trump i Kim afirmen en el document que «uniran esforços per construir un règim de pau estable i duradora» a la zona. Segons Kim, «el passat queda enrere» i el món «veurà grans canvis» gràcies a l'acord amb els Estats Units.

En una roda de premsa posterior a la reunió, Trump va dir que la reunió amb Kim havia estat «honesta, directa i productiva». El president nord-americà va afirmar que estan «preparats per començar una nova història i escriure un nou capítol» en les relacions entre tots dos països. «No hi ha límits en el que Corea del Nord pot aconseguir quan deixi les armes nuclears i abraci el comerç», va dir el president nord-americà, definint el moment com una «gran oportunitat» per a Kim. «Qualsevol pot fer la guerra, però només els més valents poden fer la pau», va assegurar Trump sobre el líder nord-coreà, a qui va definir com un negociador «intel·ligent» i «molt talentós».

«Resoldrem un problema molt gran i molt perillós pel món», va dir Trump durant la signatura. «Ha estat una reunió històrica, hem decidit deixar el passat enrere. El món veurà grans canvis», va afegir, per la seva banda, Kim. Segons va dir el president nord-americà, que el cap de setmana va rebutjar sobtadament signar les conclusions finals del G-7, a Singapur va poder crear un «vincle especial» amb el líder nord-coreà i el convidarà a la Casa Blanca.

Els EUA mantindran, per ara, les sancions a Corea del Nord, en espera que es completi la desnuclearització a què s'ha compromès Kim. El president dels EUA va dir que Corea del Nord cancel·larà «molt aviat» un programa de testos de míssils. Trump va defensar que el procés de desnuclearització de Corea del Nord «serà verificat» per un equip d'observadors internacionals, americans i d'altres nacionalitats. Amb tot, Trump no va voler posar cap data concreta per a la fi dels programes nuclears nord-coreans.

L'acord entre els dos mandataris després de 70 anys de tensions entre els dos països va ser aplaudit ahir pels líders del Japó, Corea del Sud, Rússia, la Unió Europea i l'OTAN, entre d'altres.