El Govern va acordar ahir aturar la liquidació «il·legal» del Diplocat ordenada pel Govern espanyol en el marc del 155.

En roda de premsa posterior al Consell Executiu, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va explicar que l'acord de l'executiu català deixa sense efectes l'òrgan de liquidació. Així mateix, també va afirmar que el procés de liquidació no havia finalitzat i que, per tant, els òrgans del govern continuen actius i no han perdut la seva personalitat jurídica.

En aquest sentit, el Govern també ha acordat que es reuneixi el patronat per decidir el futur de l'organisme. Una reunió que estarà presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra. A banda, el govern de Torra també ha decidit personar-se per la via judicial en el procés judicial que va iniciar l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Ajuntament de Barcelona contra una decisió que considera «mal presa».

Artadi va assenyalar que el Govern de Rajoy no va poder aturar el Diplocat per la via judicial ni va incloure la dissolució al decret del Senat sobre el 155 sinó que es va ordenar després d'una manera «totalment irregular». Per aquest motiu, el Govern de Torra també ha decidit recorre a la via judicial.

Però, segons va explicar Artadi, el Govern pot aturar la liquidació de manera immediata i sense esperar la via de la justícia tenint en compte que el procés de dissolució no s'havia completat. Per aquest motiu, ahir el Consell Executiu va acordar que deixa sense efectes l'òrgan de liquidació i convoca el ple del patronat perquè decideixi el futur del Diplocat.

Preguntada per si es restituirà Albert Royo com a secretari general del Diplocat, Artadi va respondre que s'haurà de veure com es restitueixen els treballadors tenint en compte que es va fer un ERO. En aquest context, la portaveu del Govern va denunciar que es va fer d'una manera «arbitrària» i que l'intent de dissolució ha seguit un «procediment erroni».