El Tribunal Suprem ha rebaixat lleument la condemna que l'Audiència de Palma va imposar a Iñaki Urdangarin pel cas Noós, però li ha mantingut una pena suficient, cinc anys i deu mesos, perquè hagi d'ingressar a la presó, i ha reduït la quantitat que ha de pagar la infanta Cristina com a responsable a títol lucratiu.

L'entrada a la presó d'Urdangarin, d'aquesta manera, sembla cada vegada més clara i, de fet, l'Audiència de Palma l'ha citat avui, juntament amb altres condemnats (l'expresident Jaume Matas i el seu exsoci Diego Torres) per lliurar-los l'ordre de presó. Urdangarin ha estat condemnat per malversació, prevaricació, frau a l'Administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències.

El tribunal només admet un dels punts del seu recurs contra la sentència de l'Audiència de Palma i l'absol d'un delicte de falsedat en document públic comès per funcionari en entendre que no ha quedat provada la seva intervenció. Pel que fa a la infanta Cristina, el Suprem redueix la quantitat que l'Audiència de Palma va considerar que havia de pagar com a responsable civil a títol lucratiu: de 265.088 euros a 136.950 euros. L'alt tribunal entén que no ha de respondre com a partícip a títol lucratiu per delictes fiscals, però sí per malversació i frau, que són els altres dos pels quals va ser condemnada a pagar responsabilitat civil i que el Suprem manté.

També rebaixa la condemna a l'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, de 8 anys i mig a 5 anys i 8 mesos de presó, una condemna que també anticipa el seu probable empresonament. Pel que fa a l'expresident del Govern de les Balears Jaume Matas, es manté la seva condemna a 3 anys i 8 mesos.

La presó és imminent

Les penes rebudes pels tres principals condemnats impliquen que el seu ingrés a la presó imminent és pràcticament inevitable, encara que les seves situacions siguin diferents. Així ho demostra el fet que l'Audiència de Palma els hagi citat avui per comunicar-los l'ingrés. Com que es tracta d'una sentència ferma, ni tan sols és necessari celebrar una compareixença per escoltar les parts.

Tot i així, Urdangarin podria dilatar el seu ingrés a la presó si recorre al Tribunal Constitucional (TC) i aconsegueix que l'Audiència de Palma esperi que aquest decideixi si admet o no el recurs d'empara abans d'executar la sentència, o bé podria demanar l'indult al Govern espanyol. Torres tampoc té gaires números de poder esquivar la presó. I pel que fa a Matas, aquesta és la tercera condemna ferma per a l'expresident balear, que ja va passar per la presó a causa del sumari Palma Arena. També resulta poc probable, en principi, que l'Audiència de Palma no l'enviï a la presó. Respecte a d'altres punts de la condemna, Urdangarin haurà de pagar en total una mica més d'un milió d'euros si se sumen les multes i les indemnitzacions a les quals resulta condemnat.

Urdangarin està en llibertat provisional i viu a Suïssa amb la seva família i, mensualment, ha de personar-se als jutjats a signar. Per tant, l'Audiència de Palma li ha donat menys de 24 hores per tornar a les Balears i presentar-se davant el tribunal que el va jutjar pel cas Noós i que el va condemnar a 6 anys i 3 mesos de presó.