El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit aquest dijous que si el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena decidís traslladar a les presons catalanes als exmembres del Govern de la Generalitat de Catalunya empresonats en presons de Madrid, "es podria i s'hauria de "avaluar.

D'aquesta manera s'ha manifestat Grande-Marlaska en una entrevista a Onda Cero, on ha recordat que quan els reclusos estan a la presó provisional, és a dir, quan encara no han estat condemnats, és el jutge qui decideix si són traslladats de presó i, fins i tot, en quin presó han de romandre.

No passa així quan ja compleixen condemna, ja que quan hi ha sentència ferma -ha continuat el ministre- ja és competència d'Interior, d'Institucions Penitenciàries, determinar el centre on el penat ha de romandre tenint en compte una sèrie de criteris i les pròpies característiques del intern.

Però quan són presos preventius, com és el cas de l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras i dels exconsellers, són a disposició de l'òrgan judicial que ha dictat la resolució.

I és per això, ha afegit Grande-Marlaska- pel que normalment el jutge decideix que ingressin a la presó provisional en una presó pròxima a l'òrgan judicial que porta a terme el procediment per si cal fer més diligències, citar-lo, etc ...

De totes maneres, si el jutge creu que en temps prudencial transitori, per exemple cinc mesos, no necessitarà requerir al pres i estima que no hi ha cap inconvenient a traslladar-li de presó, podria prendre aquesta decisió. "Es podria i s'hauria d'avaluar", ha ressaltat Grande-Marlaska, que ha insistit que, en tot cas, és el jutge competent en la causa qui ha de manifestar que no hi ha cap inconvenient.

En suma, es tractaria de "conjugar els dos interessos", els del pres i els d'instrucció de la causa, perquè aquesta no es vegi afectada.