El gestor cultural José Guirao ocuparà el càrrec de ministre de Cultura i Esports que va quedar vacant després de la dimissió de Màxim Huerta, que ha estat set dies exercint-lo. Guirao (Pulpí, 1959) va ser director de Belles Arts i Arxius del ministeri de Cultura entre el 1993 i el 1994. A banda, va ser director del Museu Reina Sofía de Madrid entre el 1994 i el 2001.

També ha estat director de La Casa Encendida de Madrid, el centre cutural de Cajamadrid, entre el 2002 i el 2014. A més ha estat director general de la Fundación Montemadrid i és patró de la Fundación Federico García Lorca, de la Fundación Antonio Gala i de la Fundación Museo del Grabado Español Contemporáneo de Marbella. També és professor convidat del Màster de Gestió Cultural de la Universitat Carlos III de Madrid.

Segons es va informar des de la Moncloa, Guirao afronta el nomenament «amb tota la il·lusió». En aquest sentit, Guirao va afirmar, segons les mateixes fonts, que durant la seva vida no ha fet «altra cosa» que dedicar-se a la cultura. De la seva banda, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va considerar que Guirao té un perfil i un currículum «incontestables». Llicenciat en filologia hispànica, Guirao també ha estat responsable de l'Àrea de Cultura de la Diputació Provincial d'Almería del 1983 fins al 1987. A banda, ha estat director general de Béns Culturals de la Junta d'Andalusia del 1988 al 1993. El nou ministre prendrà possessió del càrrec avui al Palau de la Zarzuela a les onze del matí.

Guirao, triat per substituir en el càrrec a Màxim Huerta, qui va anunciar ahir la seva dimissió per la polèmica d'un suposat frau a Hisenda de més de 200.000 euros, té en l'horitzó diversos reptes i promeses electorals, entre els quals destaquen la rebaixa de l'IVA del cinema o l'aprovació d'un estatut de l'artista, així com la proposta de creació d'una loteria per finançar cinema, tal com recollia el programa electoral del PSOE de les passades eleccions.