La Fiscalia de Medi Ambient de Huelva no acusarà l'actual ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas -nebot del periodista manresà Josep Maria Planes-, en el cas d'unes captacions il·legals d'aigua a l'entorn de Doñana des del 2009 al 2012, concretament a la finca Matalagrama de Almonte (Huelva), quan era conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Ambient de la Junta d'Andalusia.

No ho farà perquè no veu que Planas «hagi col·laborat de forma activa i rellevant amb els agricultors querellats o hagi comès una omissió greu i reiterada en no denunciar penalment les extraccions il·legals de les quals tinguessin coneixement», segons van informar fonts de la Fiscalia. El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número dos de la Palma del Comtat va dictar l'estiu passat l'acte de procediment abreujat contra Planas per suposadament consentir des d'aquestes dates l'ús d'aigua de les parcel·les de l'esmentat paratge, del qual és titular aquesta conselleria amb «coneixement de la falta d'autorització dels pous i de la falta d'autorització tant de l'Ajuntament com dels agricultors com a cessionaris per utilitzar aigua dels pous construïts».

La Fiscalia creu que l'examen de les disposicions estudiades donava un panorama que «impedeix determinar que els investigats en el marc d'aquesta administració hagin col·laborat de forma activa i rellevant amb els agricultors querellats o haver comès una omissió greu i reiterada en no denunciar penalment les extraccions il·legals de les quals tinguessin coneixement». Per tant, el ministeri fiscal no acusarà Planas i la causa en contra seva s'arxivarà.

La polèmica pel ministre d'Agricultura va arribar ahir, l'endemà que Màxim Huerta dimitís com a ministre de Cultura per frau fiscal. El PP va demanar la dimissió de Luis Planas, i Podem, al seu torn, creu que Planas ha de dimitir si continua imputat, però espera que el ministeri públic deixi d'investigar-lo en breu.

El portaveu adjunt del PP al Congrés, Teodoro García Egea, va recordar que el president espa-nyol, Pedro Sánchez, va afirmar a les xarxes socials el 2016 que no inclouria cap imputat a les seves llistes. Planas, per la seva banda, va assegurar que no va conèixer ni va tenir «implicació» en el cas de les captacions il·legals d'aigua a l'entorn de Doñana.