El ministeri de l'Interior, que té la competència sobre el trasllat dels presos preventius, com els del procés sobiranista català, no té previst traslladar-los a presons catalanes, van informar ahir a Efe fonts del departament de Fernando Grande-Marlaska.

Les fonts van aclarir així la discrepància sorgida a partir de les declaracions d'alguns membres de l'Executiu i l'acte del jutge que instrueix la causa del procés al Suprem, Pablo Llarena, sobre la competència en matèria de trasllats de reclusos. La portaveu del Govern, Isabel Celaá, va afirmar divendres passat que la competència sobre trasllats de presos preventius (encara no condemnats) no és d'Institucions Penitenciàries, sinó del jutge que instrueix el cas, paraules ratificades per la interpretació que ahir va fer en una entrevista el ministre de l'Interior.

En aquesta entrevista a Onda Cero, Grande-Marlaska va explicar que, una vegada hi ha sentència ferma, la competència sobre trasllats és d'Institucions Penitenciàries, però en el cas dels preventius, estan a disposició de l'òrgan judicial que ha dictat la resolució.

Llarena, en una interlocutòria dictada ahir, va deixar clar que la competència és d'Institucions Penitenciàries, segons determina la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), el Reglament Penitenciari, la jurisprudència del Tribunal Constitucional i la del Tribunal Suprem. El Reglament Penitenciari, en l'article 31, assenyala que si es desitja traslladar un pres preventiu, ha de notificar-se a l'autoritat judicial. Les fonts consultades per Efe van explicar que aquesta notificació és habitual per si el jutge té algun inconvenient per a la pràctica de diligències en la seva investigació.

De fet, Marlaska va afirmar en les seves declaracions que el trasllat «es podria i s'hauria d'avaluar si el jutge no hi tingués inconvenient». El ministre va apuntar que les circumstàncies personals dels presos preventius són una de les raons per avaluar el trasllat ja que, en aquest cas, va reconèixer que «ajudaria a mantenir una comunicació personal més fàcil». També van dir aquestes fonts que l'«habitual» és que el jutge determini en quina presó s'interna els presos preventius perquè estiguin a prop de l'òrgan judicial i així facilitar la pràctica de les proves.

Altres fonts no oficials van afegir que les comunicacions entre Presons i els jutges se solen mantenir en el marc d'unes relacions de «normalitat», però sempre a iniciativa d'Institucions Penitenciàries, perquè la competència és seva. Aquestes fonts assenyalen que quan acaba una investigació -com és el cas del procés, on Llarena ja ha dictat ordre de processament- «no és desgavellat» que Institucions Penitenciàries consulti al jutge responsable sobre un possible trasllat.

En qualsevol cas, les fonts del ministeri van recalcar que «no està previst» cap trasllat dels presos que van impulsar la declaració unilateral d'independència.