El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar ahir que una de les principals voluntats del seu mandat serà la retirada de les concertines (espirals de filferro amb punxes) de les tanques frontereres de Ceuta i Melilla.

En una entrevista a Onda Cero, va afirmar que ho farà «tot» perquè es puguin retirar aquests elements que posen en risc la integritat física dels immigrants que volen saltar les tanques. «No és raonable ni acceptable veure persones saltant la tanca», va manifestar. Per això, va dir que encarregarà un informe complementari per prendre «altres mesures» per controlar els fluxos migratoris i va afirmar que cal «ajudar en origen». «No podem arribar a aquests nivells», va manifestar, i va afegir que el Govern espanyol vol ser «solidari i respectuós amb la dignitat de les persones».

Així ho va assegurar el ministre de l'Interior abans de participar en la jura de la 32a Promoció de l'Escola Bàsica de la Policia Nacional d'Àvila. Sobre aquest tema, tal com va explicar Grande-Marlaska, «és necessari tenir un política seriosa» de control de les fronteres i els fluxos migratoris, però va dir que havia encarregat un informe sobre les concertines instal·lades en la línia fronterera de Ceuta i Melilla perquè està «convençut» que «es pot garantir el mateix nivell de seguretat amb mitjans menys cruents».

En relació amb els 629 migrants de l'Aquarius que arribaran al port de València i davant la possibilitat que algun d'ells pugui acabar en un CIE (Centre d'Internament d'Estrangers), Fernando Grande-Marlaska va precisar que en tots els casos en matèria d'immigració «s'aplica el principi de legalitat», però hi ha circumstàncies excepcionals que la llei preveu, com és aquesta, la qual cosa «possibilita un tractament específic».

Prèviament, ahir mateix al matí, en una entrevista a Onda Cero, el ministre havia avançat que per als migrants de l'Aquarius hi haurà un tractament i tracte «idèntics» als centenars de migrants que arriben a la frontera sud en pastera, és a dir, els qui sol·licitin asil tindran accés al procediment i els qui no reuneixin les condicions, podran rebre un expedient d'expulsió. També es va expressar en aquesta línia la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, sobre els migrants del vaixell Aquarius i de les dues naus de la Guàrdia Costera italiana que viatgen cap al port de València: «Alguns aniran als CIE i d'altres aniran directament a centres d'ajuda humanitària i serveis socials en funció de les condicions amb què arribin», va dir, i va afegir que «el dret d'asil s'atorga però cal fer comprovacions».