El Govern de Pedro Sánchez estudiarà el trasllat a Catalunya dels líders independentistes empresonats de manera preventiva en presons de Madrid una vegada que acabi la instrucció del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, segons han informat fonts de la Moncloa.

En la roda de premsa del Consell de Ministres celebrat ahir, la portaveu de l'Executiu, la ministra María Isabel Celaá, afirma que «el Govern, i suposo que també el jutge Llarena, són conscients que els presos provisionals estan a disposició del jutge instructor. Una vegada han finalitzat les diligències, ja poden ser transportats i ja estan sota la competència d'Institucions Penitenciàries».

La portaveu del Govern de Pedro Sánchez ha afegit que, «per a més seguretat» dels presos i per «facilitat» del jutge, el criteri general és que estiguin a prop de l'òrgan judicial. «És una qüestió de comunicació entre el Govern i el poder judicial. S'avaluarà i s'actuarà pel bé de tots», ha afegit Celaá.

Fonts del ministeri de l'Interior van confirmar a Europa Press ahir abans del Consell de Ministres que «no hi ha una decisió presa» sobre el possible canvi de presó dels líders independentistes.

Des de la Moncloa s'ha subratllat al final del Consell de Ministres que, quan acabin les diligències judicials, fet previst per als pròxims dies, «estarem en una altra pantalla diferent».

Serà llavors quan s'avaluï el «nou escenari» i quan el Govern respondrà si accepta que es traslladi a Catalunya Oriol Junqueras i els altres vuit líders independentistes.

Fonts de Moncloa insisteixen que serà una decisió completament deslligada de l'evolució de les relacions entre el Govern de Pedro Sánchez i el de Quim Torra, ja que «no hi ha factures per pagar» pel suport a la investidura del president de l'Executiu.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que «la qüestió dels presos polítics no ha de ser objecte de negociació». Des de la Seu d'Urgell, on ahir divendres va inaugurar la 29a Trobada Empresarial al Pirineu i va mantenir una reunió amb l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, va dir que es tracta d'un tema que requereix «solucions» i del qual no es pot obrir cap debat.

En aquest sentit, va reblar: «Volem que es faci justícia i que no s'escarmenti», i va voler deixar clar que aquest no serà un aspecte a negociar en la reunió prevista amb el nou president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

El cap de l'executiu català també es va referir a la seva possible propera coincidència amb el rei Felip VI en el marc dels Jocs Mediterranis de Tarragona per explicar que, en cas que es produeixi una trobada entre tots dos, demanarà al monarca que es disculpi pel discurs que va fer el dia 3 d'octubre passat.

«Li plantejaré la gravíssima situació política que viu el país, que hi ha presos polítics i exiliats, i que el dret a l'autodeterminació de Catalunya està criminalitzat», va afegir el president català.

Al seu torn, el grup parlamentari de JxCat va avisar que els «presos polítics» no poden ser «moneda de canvi» en cap negociació amb l'Estat.

El seu portaveu adjunt, Eduard Pujol, va apuntar ahir, divendres al matí, que no es pot convertir en «mercaderia política» la llibertat dels qui haurien d'estar fora de la presó, en una roda de premsa al Parlament.