n Mariano Rajoy va encertar en decidir dimitir com a president del PP. De manera gairebé unànime, els enquestats donen suport al pas donat pel fins ara màxim responsable dels populars. Només un de cada deu enquestats creu que hauria d'haver-se mantingut en el lloc. El 83,5% creuen, en canvi, que la seva dimissió va ser un encert. Aquest criteri es manté de forma similar amb independència de l'afinitat política dels consultats, encara que són els votants de Ciutadans els que més aproven la renúncia (93,6%), seguits dels socialistes (91,3%) i els de Podem (88,9%). Els votants populars donen suport a la dimissió en el 76,8%.

Els votants del PP prefereixen que sigui el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, qui succeeixi Mariano Rajoy com a màxim responsable del partit. Aquesta és la conclusió d'un sondeig efectuat per l'empresa Dym Politics per a Prensa Ibérica, grup editor de Regió7, i per a El Independiente. L'enquesta té abast estatal i recull les tendències entre els votants dels grans partits, sense incloure els d'abast català.

La dada sobre Feijóo és important perquè, per primera vegada, els afiliats del PP tindran l'oportunitat de triar en primàries el màxim responsable del partit. El sondeig apunta, en canvi, que Soraya Sáenz de Santamaría seria la candidata popular favorita per als simpatitzants de Cs i del PSOE.

El futur del Partit Popular està obert després que Mariano Rajoy fos desbancat de la presidència del Govern d'Espanya per Pedro Sánchez després de triomfar la moció de censura presentada pel PSOE. El 37,3% dels enquestats que van votar el PP en les últimes eleccions consideren que el millor successor és Núñez Feijóo, enfront del 33,1% que opta per Soraya Sáenz de Santamaría. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, es col·loca en tercer lloc, amb l'11,5% de suport, mentre que només el 5,7% s'alinea amb María Dolores de Cospedal, l'opció que obté menys suports.

Una altra perspectiva

El criteri canvia entre els votants d'altres partits. El 43,6% dels votants de Ciutadans prefereix Sáenz de Santamaría, enfront del 22,4% que triaria Feijóo. La relació és similar entre aquells enquestats amb afinitat cap al PSOE: el 25,7% escull Sáenz de Santamaría, enfront del 16,7% dels quals veuen millor Feijóo.

Resulta curiós que entre els votants d'Units Podem la principal opció sigui Ana Pastor (17,8 per cent), seguida de Núñez Feijóo (14,2 per cent) i de Soraya Sáenz de Santamaría (10,1 per cent).

El marge més estret entre Feijóo i Santamaría es dóna precisament entre els votants que es defineixen de centre, mentre que a Santamaría la prefereixen els votants que viran cap a tots dos extremos de l'espectre: la dreta o el centreesquerra.