n Davant l'arribada dels tres vaixells a València amb 629 immigrants, diverses ONG van agrair l'oferiment del Govern espanyol, però van alertar que es tracta d'un pedaç que no soluciona el problema. L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), Filippo Grandi, va advertir que la situació dels immigrants podria repetir-se en el futur i va defensar que no s'ha de qüestionar el rescat de naus en situació d'emergència.

«El principi del rescat al mar és prou important per no posar-lo en risc, i qualsevol qüestionament sobre els desembarcaments pot suposar un greu perill no només per als refugiats i immigrants sinó per a qualsevol persona que es trobi en situació de risc al mar», va afirmar Grandi. Per això, Acnur defensa «desembarcaments predictibles i garantits» per a situacions de rescat marítim i, després del desembarcament, l'establiment de «mecanismes adequats de redistribució de responsabilitats, per evitar que es penalitzi països als quals es deixa sols en la gestió, la tramitació i el seguiment». Per això, Acnur es posa a disposició dels Estats del Mediter-rani per treballar per assolir aquest objectiu.

Per part seva, el president de Metges Sense Fronteres Espanya, David Noguera, va celebrar el desembarcament, i alhora va advertir que els bloquejos dels ports europeus «obligaran a repensar l'operativa» pel que fa al futur de les operacions de rescat al Mediterrani.

Noguera va destacar que amb el desembarcament es va produir «el final d'un viatge massa llarg i amb sensacions contradictòries: d'una banda, celebrem que la gent que hem recollit a l'Aquarius estiguin en un lloc segur, on se'ls atengui d'una manera digna, i també donem la benvinguda als companys que han tingut un viatge dur». No obstant això, va advertir que el bloqueig dels ports europeus «sens dubte és un esdeveniment negatiu i un fet més d'una cadena de retrocés, que complica més i més les operacions de rescat al Mediterrani».

Els immigrants, «animats»

Paral·lelament, la membre de la Unitat d'Emergències de Creu Roja Fátima Cabello, que també va col·laborar en les primeres atencions als immigrants, va detallar que els refugiats estaven «animats» i baixaven a terra «tranquils i somrients». «És impressionant que després del que han passat arribin amb un somriure. Posa els pèls de punta», va admetre Cabello.

La treballadora humanitària va explicar que eren atesos i se'ls oferien aliments i articles de primera necessitat i, en cas que fos necessària més atenció, se'ls traslladava a un hospital. Tot i això, va insistir que «anímicament estan bé».

Unicef també va celebrar l'arribada a València dels vaixells. «Espanya ha estat un exemple per a altres països a banda i banda del Mediterrani», va afirmar. La directora regional d'Unicef per a Europa i Àsia Central, Afshan Khan, va expressar en una nota de premsa el seu «alleujament» pel fet que els 123 nens rescatats per l'Aquarius «hagin arribat fora de perill a la costa espanyola després de vuit angoixants dies al mar».