Iñaki Urdangarin va ingressar ahir a dos quarts de vuit del matí a la presó de Brieva, a Àvila, per complir la seva condemna de cinc anys i deu mesos de presó pel cas Nóos en el darrer dia del termini que se li va concendir per personar-se en un centre penitenciari. Aquesta presó per a dones i amb només cinc cel·les per a homes va ser construïda el 1989 i té una superfície de 43.540 metres quadrats i 162 cel·les, amb 18 més de complementàries. A uns deu quilòmetres d'Àvila, queda força aïllada de nuclis urbans, encara que no queda gaire allunyada de Madrid.

Urdangarin podrà tenir previsiblement de permisos a partir dels 17 mesos i mig si és classificat en segon grau per Institucions Penitenciàries. El marit de la infanta Cristina quedarà aïllat al mateix pavelló on va complir condemna l'exdirector de la Guàrdia Civil Luis Roldán. Sense detriment que pugui sol·licitar un indult o recór-rer al Tribunal Constitucional, Urdangarin haurà d'esperar al Nadal del 2019 per gaudir d'un permís si, com s'espera, és classificat en segon grau. Llavors s'obriria la porta per al tercer grau en aplicació de l'article 100.2, que introdueix el principi de flexibilitat.

L'opció que l'exduc de Palma pogués directament semillibertat la determinaria la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries si optés directament per la seva classificació en tercer grau, atenent a qüestions al seu favor com que és la primera condemna que compleix o l'escassa possibilitat de reincidència. Fonts jurídiques destaquen que allò esperable és que s'opti per un segon grau, el que retardaria aquests beneficis als 17 mesos i mig. L'exduc de Palma viu a Ginebra, on té fixada la seva residència familiar.

Per a la concessió de permisos s'avaluarà el bon comportament d'Urdangarin i altres qüestions, exigides per llei, com que el condemnat hagi satisfet la responsabilitat civil. El cunyat del rei Joan Carles va dipositar juntament amb la seva dona al Jutjat d'Instrucció 3 de Palma el 2015 un total de 2,3 milions d'euros després de vendre l'habitatge familiar de Pedralbes.

En mans d'Institucions Penitenciàries queda la classificació de grau d'Urdangarin i també establir el programa individualitzat de tractament que regula la vida a la presó de cada intern. En aquest cas, com que és una presó per a dones, les activitats estan orientades a la població reclusa femenina. Actualment hi ha 99 internes.