David Font, alcalde de Gironella i president del Consell Comarcal del Berguedà, va ser testimoni ahir del terratrèmol que va afectar la prefectura d'Osaka, a l'oest del Japó. Tant ell com el seu company, Lluís Vall, regidor de Cultura i Comunicació del consistori berguedà, es troben bé, tal com el mateix polític va anunciar a través d'un missatge a Instagram. «Després de viure en primera persona el ter-ratrèmol d'avui (estem bé, que ningú pateixi), hem arribat finalment a Miyajima», va escriure.

Dos ancians i una nena de 9 anys van perdre la vida i més de 200 persones van resultar ferides a conseqüència d'un terratrèmol de magnitud 6,1 ahir, dilluns, a la prefectura d'Osaka, a l'oest de Japó, segons va informar la cadena estatal NHK.

D'acord amb les imatges emeses per la cadena, diverses carreteres van resultar inundades i alguns habitatges es van incendiar com a conseqüència del sisme, que es va sentir a la segona ciutat més gran del país cap a les vuit del matí, hora local, just quan milers de persones es dirigien als seus llocs de treball.

El primer ministre nipó, Shinzo Abe, va declarar que el Govern ja està abordant la situació i analitzant la gravetat dels danys, al mateix temps que va afirmar que la seva prioritat és garantir la seguretat dels seus ciutadans.

Al principi, l'Agència Meteorològica de Japó havia registrat un terratrèmol de magnitud 5,9 a l'oest del país i ahir va advertir que existia la possibilitat que es produís un nou tremolor en les properes hores.

D'acord amb l'Elèctrica Kansai, no es van registrar irregularitats en cap de les plantes nuclears de Mihama, Takahama o Ohi, que són les que proporcionen energia a la regió.

170.000 llars sense corrent

No obstant això, més de 170.000 llars es van quedar sense corrent de manera temporal a Osaka i a la prefectura veïna de Hyogo. Els trens a l'àrea van aturar el seu servei com a mesura de precaució.

Daihatsu Motor Co., una de les fàbriques que el grup Toyota té a la zona, va suspendre la seva producció mentre els seus operaris comprovaven l'estat de les instal·lacions.

Tres morts confirmades

La informació que estava confirmada ahir a l'hora de tancar edició era que el sisme havia provocat almenys tres morts. Dues eren persones d'avançada edat i l'altra una nena de nou anys, que van morir a causa de l'esfondrament de diversos edificis de la zona.

A més a més, i segons la cadena estatal NHK, diverses persones es trobaven en «parada cardiorespiratòria» després del terratrèmol. El Govern del Japó no sol confirmar les morts fins que s'ha dut a terme un examen mèdic, per la qual cosa utilitza el concepte «parada cardiorespiratòria».