n El Tribunal Suprem va arxivar la querella presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra l'expresident i l'exvicepresidenta del Govern, Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, per la seva negativa a publicar el decret de nomenament del Govern del 19 de maig.

En una resolució, la sala segona de l'alt tribunal no admet a tràmit la querella de Torra en no veure delicte en la denegació de la publicació d'aquell decret, que incloïa el nomenament com a consellers de Jordi Turull i Josep Rull (en presó preventiva) i de Toni Comín i Lluís Puig (a Bèlgica).

Torra va presentar l'1 de juny una querella davant el Suprem per un presumpte delicte de «prevaricació per omissió» contra Rajoy i Sáenz de Santamaría, als quals acusa de prendre una decisió «arbitrària, extralimitadora de competències i sense cap empara legal». No obstant això, els magistrats consideren que «els fets descrits en la querella no sustenten la comissió de cap il·lícit penal».

D'aquesta manera, els magistrats segueixen el criteri de la Fiscalia, que va manifestar al seu escrit que la denegació de la publicació d'aquell decret no pot ser considerat un acte «injust i arbitrari» i va mostrar la seva «frontal oposició al contingut de la denúncia». Va sostenir que en virtut de les mesures aprovades pel Govern central a l'empara de l'article 155, l'Executiu tenia la potestat de designar òrgans o autoritats que podien decidir si actes com el de procedir o no a la publicació d'un decret del president de la Generalitat, resultava o no contrari a les finalitats que perseguien els acords aprovats pel Consell de Ministres.