El ple del Congrés va aprovar ahir una resolució pactada per PP, PSOE i Ciutadans en la qual es rebutja qualsevol intent de referèndum independentista i es crida a un pacte d'Estat per la unitat d'Espanya, el reconeixement dels fets diferencials i la Constitució.

El text va tirar endavant amb els vots del PP, PSOE, Cs, UPN, Coalició Canària i Fòrum Astúries, la qual cosa suma el 70% de la cambra, mentre que Units Podem, En Comú, En Marea, Compromís, el PNB i els independentistes d'ERC, PDeCAT i Bildu hi van votar en contra. Nova Canàries va optar per abstenir-se. La iniciativa, defensada pel diputat del PP Carlos Floriano, va ser promoguda pel Grup Popular, que la va registrar el setembre del 2016, abans de la investidura de Mariano Rajoy, i que l'ha reprès després de la moció de censura que ha portat Pedro Sánchez al Govern amb suport d'Units Podem i les formacions sobiranistes.

«Sobirania nacional»

D'una banda, el Congrés manifesta el seu «compromís i la seva determinació» per defensar «la unitat d'Espanya com a nació de ciutadans lliures i iguals» i «la sobirania nacional», així com per «respectar la seva integritat enfront de qualsevol intent de referèndum de secessió d'una part del territori nacional». A més, reclama que les forces parlamentàries «aconsegueixin un pacte per la Unitat d'Espanya i la defensa de la Constitució».

A més, i a instàncies del PSOE, s'insta la comissió del Congrés per a la modernització de l'Estat autonòmic, de la qual no formen part ni Units Podem ni les formacions independentistes, a incorporar en el seu informe «el tractament dels fets diferencials».

El que no es va acceptar és la pretensió de Cs d'incloure en el text una crida a la reforma de la llei electoral per imposar un llindar mínim del 3% del vot estatal per poder entrar al Congrés, un requisit que podria deixar fora les formacions d'àmbit autonòmic.