Els líders de la Unió Europea (UE) estudien la possibilitat de crear centres per a migrants fora de les fronteres del bloc comunitari, en els quals es distingiria entre aquells que han sortit dels seus països per raons econòmiques i aquells que tenen dret a rebre protecció internacional.

Així consta en el primer esbor-rany de conclusions de la reunió de caps d'Estat i de Govern, de la setmana vinent, al qual ha tingut accés Europa Press. «El Consell Europeu dona suport al desenvolupament del concepte de plataformes regionals de desembarcament en cooperació amb ACNUR i l'OIM (Organització Internacional per a les Migracions)», afirma el text provisional.

«Aquestes plataformes haurien de disposar de procediments ràpids per distingir entre migrants econòmics i aquells que necessiten protecció internacional, i reduir els incentius per embarcar-se en viatges perillosos», continua el document. Aquesta iniciativa ha estat impulsada principalment per Àustria i Dinamarca. El primer ministre d'aquest segon país, Lars Lokke Rasumussen, va assegurar a principi de mes que mantenia contactes amb altres líders europeus sobre aquesta mateixa idea. Alemanya i Països Baixos també estarien involucrats en aquesta iniciativa, a la qual també s'ha sumat el nou Govern italià.

La cimera entre els líders europeus arriba en un moment crucial per a la cancellera alemanya, Angela Merkel, després que el seu ministre d'Interior, Horst Seehofer, amenacés d'engegar el seu pla de frenar l'entrada al país de refugiats prèviament registrats en altres països.