La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría competiran per la successió de Mariano Rajoy al congrés extraordinari que el PP celebrarà els dies 20 i 21 de juliol. També han anunciat la seva intenció d'optar a liderar el PP quatre aspirants més, entre ells el subsecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, que fonts del partit situen com la «tercera via».

Sáenz de Santamaría va anunciar ahir al matí a través de Twitter que presentarà la seva candidatura a liderar el PP després de la marxa de Mariano Rajoy, i Cospedal ho va fer una hora més tard davant la Junta Directiva regional del PP de Castella-la Manxa que va convocar a Toledo.

En les darreres dues setmanes, totes dues apareixien en totes les travesses del PP però partia com a favorit Alberto Núñez Feijóo. No obstant això, la renúncia del president de la Xunta de Galícia a liderar el partit ha obert el camí a una confrontació interna entre Santamaría i Cospedal.

Cursa oberta pel liderat del PP

Aquest dilluns es va obrir el termini formal perquè els aspirants que vulguin succeir Rajoy presentin la seva candidatura acompa-nyada d'almenys cent avals. Ara com ara, només l'expresident de Noves Generacions de la Comunitat Valenciana José Luis Bayo l'ha registrat a la seu del PP amb 350 signatures d'afiliats.

No obstant això, també han anunciat la seva intenció d'optar a dirigir el PP l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo; el secretari executiu de Relacions Internacionals del PP, José Ramón García-Hernández; i el responsable de Comunicació del partit, Pablo Casado.

De fet, fonts del PP ja situen Casado com la «tercera via» i admeten que la seva irrupció en la batalla successòria ha trencat el «tauler polític». El diputat per Àvila i aspirant a la Presidència del PP, Pablo Casado, s'ha presentat com el candidat d'«unitat del partit després d'anunciar Cospedal i Santamaría que també competiran per la successió de Rajoy. De fet, ha rebutjat integrar-se en cap d'aquestes candidatures i ha dit que seguirà «fins al final».

Un cop es tanqui avui el termini per presentar candidatures, el comitè organitzador obrirà gairebé dues setmanes de campanya electoral, en la qual els candidats podran recórrer tot Espanya recaptant suports dels afiliats. Aquests votaran el dia 5 de juliol en assemblees que se celebraran arreu d'Espanya.

Deu anys al costat de Rajoy

En les files del PP s'ha comentat amb freqüència en els últims anys l'enemistat que hi ha entre totes dues, que acompanyen Rajoy des de fa més d'una dècada. Llavors, l'ara excap d'Executiu va designar Santamaría portaveu del Grup Popular al Congrés i Cospedal, secretària general del PP, un lloc que ha mantingut des del 2008.

Cospedal va néixer a Madrid el 1965 però va passar la majoria de la seva infància a Albacete. Advocada de l'Estat, va entrar a la primera línia de la política el 2005 com a consellera de Transports de l'Executiu madrileny d'Esperanza Aguirre. Després Rajoy la va triar per competir com a candidata pel Govern de Castella-la Manxa, però no va guanyar per majoria absoluta fins als comicis del 2011. Després de quatre anys governant, el socialista Emiliano García-Page va aconseguir desbancar-la del poder regional en les autonòmiques del 2014. Després de les generals de juny del 2016, Cospedal va ser designada ministra de Defensa.

Sáenz de Santamaría, nascuda a Valladolid el 1971, va arribar a la Moncloa com a assessora de Rajoy quan aquest ocupava el càrrec de vicepresident del Govern central amb José María Aznar. El 2008, des de la junta de portaveus del PP al Congrés va liderar l'oposició a l'Executiu socialista i el 2011, després que el PP guanyés per majoria absoluta les eleccions, va ser nomenada vicepresidenta del Govern. Des de llavors fins a la moció de censura del PSOE, aquesta advocada de l'Estat ha estat la número dos de l'Executiu.