El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va defensar ahir que la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, del 9 de juliol ha de girar entorn del «problema de fons», que, segons Aragonès, és que l'Estat espanyol no reconeix el dret a l'autodeterminació exercit l'1-O. «El referèndum ja l'hem fet, que és l'1 d'octubre. La nostra prioritat és que es reconegui aquest resultat i a partir d'aquí disposats a parlar sempre que sigui el dret a l'autodeterminació el que guiï l'espai de consens», va afegir en una entrevista a l'ACN el també adjunt a la presidència d'ERC.

En tots els casos, Aragonès defensa que qualsevol proposta s'hauria de sotmetre a consulta dels catalans. El vicepresident considera que no s'ha de renunciar a cap via per aconseguir la independència però avisa que per guanyar amb una via unilateral cal ser «molts més» perquè davant hi ha un Estat que ha demostrat estar «disposat a tot».

Segons Aragonès, la reunió entre presidents ha de tenir un «caràcter marcadament polític» i ha de servir per tractar la «qüestió fonamental». Per aquest motiu, considera que s'ha de centrar en abordar per què l'Estat espanyol no reconeix el dret a l'autodeterminació que, segons el vicepresident, es va exercir l'1 d0octubre pasat. «Nosaltres, en qualsevol cas, els agradi més o menys, plantejarem aquesta qüestió i veurem si hi ha resposta. No hi renunciarem i ho plantejarem estigui o no a l'agenda del Govern espanyol. És el punt principal», va afirmar Aragonès, que també va voler deixar clar que en «un hipotètic cas que el govern del PSOE posi una proposta sobre la taula hauran de ser els ciutadans els que la jutgin».

Aragonès va lamentar que no només l'Estat no reconegui l'1-O, sinó que «hagi afavorit» els empresonaments a través de la fiscalia de l'Estat i de les actuacions de la Guàrdia Civil. «Nosaltres considerem que ja l'hem fet, però evidentment no tenim por a les urnes. I de la mateixa manera que vam anar a les eleccions del 21-D, si hi ha una proposta sobre la taula, ho haurem de considerar. La nostra prioritat és que es reconegui el resultat de l'1-O i a partir d'aquí estem disposats a parlar», va assegurar.