El vicesecretari de Comunicació i aspirant a la presidència del del PP, Pablo Casado, va assegurar ahir que no li fan pena les famílies dels presos d'ETA, «sinó les de les víctimes» del terrorisme, i va rebutjar l'acostament dels reclusos i el «xantatge» al «Govern de minoria». A més, va advertir que l'independentisme «no ha parat al País Basc», ajudat per «les condicions pactades» per la moció de censura.

Casado va fer aquestes declaracions durant l'homenatge al regidor del PP assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco, celebrat ahir a Ermua, en el qual va participar al costat del seu company de formació el vicesecretari de Política Social i Sectorial, Javier Maroto, i on també hi havia la presidenta dels populars biscaïns, Raquel González.

Davant el monòlit de Miguel Ángel Blanco, Casado va apostar per un relat «en què quedi clar que hi ha hagut vencedors i vençuts», i va demanar «una derrota d'ETA sense condicions». El candidat va advertir que no admet «cap mena d'acostament de presos» o «xantatges en governs de minoria».

En la seva intervenció davant els mitjans, Casado va defensar que Ermua va representar l'«inici de tot», ja que l'assassinat de Miguel Ángel Blanco va suposar per a una generació de joves «fer el pas per incorporar-nos a la política».

En aquest sentit, va recordar els que «van pagar amb la seva vida aquesta valentia», i va incidir que la política representa la defensa de la «llibertat i la unitat d'Espa-nya». «Espanya ha d'escriure un relat a favor de les víctimes en el qual quedi clar que hi ha hagut vencedors i vençuts. En la meva candidatura volem posar com a pilar de la nostra història i futur la reivindicació d'aquesta derrota sense concessions, sense ignomínies cap a les víctimes, sense cap tipus d'acostament de presos, de xantatges en governs de minoria com l'actual», va remarcar.

Durant l'acte, va llegir un escrit en el qual va lamentar que després de la fi d'ETA alguns «pretenen blanquejar el seu historial de sang i mort», fet que va qualificar d'«indignitat». Per això, va asse-nyalar que ni Miguel Ángel Blanco ni la resta d'assassinats seran «una nota a peu de pàgina en la història del sectarisme criminal», sinó que són «herois que van posar en marxa una nació».

Casado va alertar que «el desafiament independentista no ha parat ni al País Basc, ni a Catalu-nya, ni a Navarra», i va censurar l'«annexionisme» que, segons ell, es produeix a la Comunitat foral des de fa uns quants anys.