El president de Turquia va obtenir el 54,4% dels vots en les eleccions presidencials celebrades ahir, segons resultats oficials cor-responents a l'escrutini de 147.888 taules, el 78,6% del total, per la qual cosa molt probablement aconseguirà revalidar el càr-rec directament, sense necessitat d'una segona volta, tot i que no d'una manera folgada.

Darrere d'Erdogan hi ha el candidat del Partit Republicà del Poble (CHP), Muharrem Ince (29,8% de vots), seguit de la candidata conservadora Meral Aksener (7,5%), i del prokurd Selahattin Demirtas (7,2%). Els altres dos candidats no superen l'1% de vots.

Fonts de l'AKP d'Erdogan van expressar la seva confiança que Erdogan superarà el 50% necessari per evitar la segona volta contra tot pronòstic.

Els resultats de les legislatives

Ahir també van celebrar-se eleccions legislatives i el Partit Justícia i Desenvolupament d'Erdogan va ser el més votat, amb el 44,2% de suport i el 72,9% de taules escrutades, molt davant del CHP (21,7%), el Partit del Moviment Nacionalista (MHP) aliat d'Erdogan (11,6%), l'HDP (10,1%) i del Partit Bo (9,8%). La llei electoral turca fixa un mínim del 10% per obtenir representació parlamentària.

Fonts de l'AKP van expressar la seva satisfacció pel bon resultat del Partit del Moviment Nacionalista (MHP), aliat d'Erdogan, que garanteix una majoria parlamentària i el suport del legislatiu al mandatari.

La participació en les presidencials va arribar al 87,1%, mentre que en les legislatives va situar-se en el 87,5%, segons dades oficials difoses per l'agència de notícies turca Anatòlia.

Aquestes dades oficials contrasten amb el recompte de l'oposició, que apunta que Erdogan obtindrà el 43,5% dels vots amb el 12% del recompte ja finalitzat, mentre que Ince recull el 33,9% dels suports.

Un portaveu del CHP, Bulent Tezcan, va criticar la cobertura dels resultats per part dels mitjans de comunicació estatals, als quals va acusar d'intentar manipular la percepció per desmoralitzar l'oposició a Erdogan i que s'aturi el recompte abans de finalitzar.

Tezcan va explicar que el recompte dels interventors del CHP apunta que Erdogan no superarà el 50% de vots necessari per proclamar-se president en primera volta.

Organitzacions no governamentals i partits de l'oposició van desplegar mig milió d'interventors i observadors per garantir la transparència en el recompte, però van denunciar que els canvis en la legislació electoral i les denúncies de frau en el referèndum constitucional del 2017 fan que la transparència en aquests comicis sigui qüestionable.

«Romandré despert fins que s'hagi comptat l'últim vot», va assegurar ahir al matí Erdogan davant de les càmeres de televisió.