El Consell Executiu d'aquest dimarts donarà llum verda a la primera fase de la reobertura de delegacions a l'exterior de la Generalitat, segons ha pogut saber l'ACN. L'aplicació del 155 va suposar l'eliminació de totes les delegacions excepte la de Brussel·les, que es manté oberta però sense delegat. El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, confirmarà dimarts que les delegacions que es recuperaran de manera immediata seran les del Regne Unit i Irlanda, Itàlia, Alemanya, Suïssa i els Estats Units. El titular d'Exteriors ha manifestat darrerament la seva intenció que en la majoria dels casos hi hagi restitució dels delegats que van ser cessats pel 155, i es preveu que anunciï alguns nomenaments. El Govern ha arribat, finalment, a un acord amb l'exdelegat a París Martí Anglada que s'incorporarà a l'acció exterior del govern de Quim Torra. Amb tot, París no entra en la primera fase d'obertures, de manera que Anglada podria assumir algun altre càrrec. Aquest dimarts el Consell Executiu també podria nomenar la persona que liderarà la delegació a Brussel·les. L'exconsellera d'ERC Meritxell Serret és una de les més ben posicionades.

Segons va explicar Maragall el passat 14 de juny des de Brussel·les, està prevista una segona fase de "consolidació" en l'escena internacional amb delegacions, corresponsalies o enviats específics a París, Portugal, els Balcans, els països nòrdics o, fins i tot, en zones d'altres continents en els pròxims dos o tres mesos.

Pel que fa a la tercera fase d'obertura de delegacions, es preveu per abans que acabi l'any. Es tractaria, segons Maragall, d'una fase "d'expansió" que compta amb obrir noves seus i tenir "noves figures de presència" en llocs com el Mediterrani, l'Orient Mitjà, el Magreb, els països asiàtics o l'Amèrica Llatina.

Una de les decisions que el Govern també preveu en breu, podria ser aquest mateix dimarts, és el nomenament del nou delegat del govern a Brussel·les. Tot i ser l'única delegació que ha continuat funcionant, amb l'aplicació del 155 es va cessar el representant permanent del Govern a la Unió Europea, Amadeu Altafaj. Un dels noms que ha agafat més força en els darrers dies és el de la consellera destituïda Meritxell Serret, que és a la capital europea des de la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre.