Els Mossos d'Esquadra han iniciat aquest dilluns la incorporació de les pistoles elèctriques Taser, conegudes tècnicament com a Dispositius Conductors d'Energia (DCE), amb una prova pilot a les comissaries de Girona, Blanes, Figueres (Girona) i els Arro de Girona. Aquesta novetat s'implementarà progressivament al territori i arribarà a la Catalunya Central al mes d'agost. La previsió és que a partir del 9 de juliol s'iniciï el desplegament "massiu" al cos i que a mig juliol arribin a les comissaries de la Catalunya Central, així com a la regió policial Metropolitana Nord. El 15 d'agost ho faran a les regions policials de Barcelona i Tarragona -Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona- i a partir del 31 d'agost s'iniciï la fase final a Lleida.

En una roda de premsa aquest dilluns a Girona, el director general dels Mossos, Andreu Martínez, ha iniciat la presentació de la nova eina policial i ha destacat que el cos és pioner a Espanya i que la seva implantació permet equiparar-lo amb altres policies europees: "Ens estem situant en el que és una pràctica policial ordinària, de països democràtics i avançats".

L'ús de les pistoles Taser s'implantarà de manera progressiva a la resta de regions policials i la seva utilització es farà juntament amb una càmera personal que gravarà l'actuació dels agents i la possessió d'un desfibril·lador, l'ús del qual està plenament instaurat a Girona, motiu pel qual s'ha triat aquesta regió per iniciar la prova pilot.

"Proporcional, congruent i adequat"

Martínez ha afirmat que la pistola elèctrica és un dispositiu més en la intervenció policial i que té un caràcter "proporcional, congruent i adequat a cada situació".

Ha afegit que han fet "una anàlisi interna molt exhaustiva en els més de quatre anys de treball", i ha fet referència a reunions en l'àmbit institucional com el Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges o l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, i amb entitats relacionades amb la seguretat.

El portaveu del cos, l'inspector Albert Oliva, ha declarat que la pistola Taser té un caràcter progressiu i que el seu ús està entre la defensa i l'arma de foc per a "situacions excepcionals".

Objectius

Ha remarcat que la pistola Taser compleix amb tres objectius: "Reduir el temps de la immobilització de la persona, facilitar un ús mínim de la força indispensable en l'actuació policial i reduir el patiment de la persona que la rep i dels agents que fan la intervenció".

Ha argumentat que els cossos policials estan obligats a adequar-se a allò que els demana la societat: "Que les respostes policials siguin ràpides, efectives, proporcionals i transparents".

El sotscap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat, l'intendent Josep Antoni Saumell, ha explicat que l'ús de la Taser està desaconsellat en casos com dones embarassades, persones situades en elevacions, menors o al costat de gasos inflamables --com a gasolineres--.

"El problema no és la descàrrega, el problema és caure", ha remarcat Saumell, que ha especificat que la potència de les pistoles elèctriques és de 2,1 miliamperios i 50.000 volts.

El seu efecte és interrompre les instruccions que el cervell dona al sistema nerviós i a la musculatura i implica que la persona es paralitzi i perdi l'equilibri, segons ha explicat, i ha insistit que els informes mèdics no han indicat que suposi un risc directe per al cor.