L'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) de l'escola pública Ametllers de Sant Joan de Vilatorrada ha posat en dubte que l'edifici del centre escolar, que va arrencar el 2006 amb cargoleres, estigui enllestit el curs vinent, ja que les obres, que tenen un termini previst d'onze mesos, encara no s'han adjudicat. El departament d'Educació ha justificat diverses vegades el retard perquè el projecte s'està revisant per adaptar-lo al nou codi tècnic d'edificació. Els pares, però, no s'ho acaben de creure i, per aquest motiu, dilluns van celebrar una assemblea per decidir els passos que seguirien. A última hora, l'avís que la Generalitat ha planificat una reunió amb l'Ajuntament ha parat, de moment, possibles mobilitzacions.

"Com que la reunió (prevista per al 8 d'octubre) és molt propera, abans de prendre alguna mesura ens esperarem a veure què decideixen", explica Francesc Colillas, president de l'AMPA dels Ametllers, que, tot i això, es queixa del fet que no els deixin assistir, a través del Consell Escolar, a la cita. Colillas assegura que "ja fa un any i mig que dura aquest tema i arriba un punt que ja no ens creiem res. Les coses es poden retardar, d'acord, però encara que diverses vegades hem demanat que ens expliquin el motiu, la resposta sempre ha estat que el projecte està seguint el seu procés. Per això entenem que hi ha més rerefons, altres qüestions que no sabem i que no ens volen dir".

El problema d'adjudicació de les obres del centre escolar Ametllers rau en el fet que el projecte es va fer abans que entrés en vigor el nou codi tècnic d'edificació, que, entre altres coses, fa referència als sorolls interiors i a l'aïllament de les parets. Això ha provocat que, un cop redactat el projecte, el departament d'Educació hagi hagut d'adaptar el text a les noves circumstàncies, la qual cosa ha encallat tot el procés. Des de l'associació de mares i pares, però, hi ha preocupació perquè, segons asseguren, "és probable que l'edifici no estigui llest per al curs vinent".

El president de l'AMPA explica que, "fins que el projecte no estigui aprovat, no es passarà a GISA", l'empresa que s'ha d'encarregar d'adjudicar les obres. Un cop feta la licitació, "encara passaran quatre mesos abans que comencin les obres, que tenen un termini previst d'onze mesos, la qual cosa, ens porta, com a mínim, al desembre del 2010 o al gener del 2011".

L'escola Ametllers, la tercera del municipi, va arrencar amb cargoleres el curs 2006-2007. A final de l'any passat, els tres cursos d'educació infantil van passar a un edifici impulsat per l'Ajuntament. En aquest curs, la primera promoció, que ja fa 1r de primària, ha hagut de tornar a les cargoleres. El problema s'agreujarà l'any que ve, quan els Ametllers absorbeixi els alumnes provinents de la Joncadella (que passarà de tenir tres aules per curs a dues), fet que obligarà a posar més mòduls prefabricats. La reunió entre Educació i consistori ha de ser un punt d'inflexió per desencallar el projecte. Si no, l'AMPA es podria mobilitzar.