El nou orgue de Montserrat s'ha començat a bastir amb els primers dels més de 4.000 tubs que li donaran sonoritat. Ahir van quedar instal.lats a la façana de la cadireta els 61 que corresponen al primer dels 63 registres de què constarà aquest instrument.

La instal.lació dels tubs suposa, a la pràctica, que les obres de construcció de l'orgue entren en la recta final. Tot i això, el volum del que queda pendent -són exactament 4.242 els tubs que s'han de col.locar amb gran precisió- i la complexitat de l'espai -el fet que s'hagi de compaginar amb l'activitat de la basílica- fan que encara falti més d'un mes de feina constructiva. De fet, la previsió, segons han concretat fonts de l'abadia de Montserrat, és que aquests treballs finalitzin durant la primera quinzena del mes de desembre.

A partir d'aquell moment, però, començarà una altra part del procés, la d'afinament del nou orgue, per a la qual ja s'ha previst un període de tres mesos. La data d'estrena ja està fixada: serà el dissabte 20 de març del 2010 quan, durant l'ofici de vespres de la comunitat, es procedirà a la benedicció de l'instrument; i el concert inaugural està previst per al diumenge 25 d'abril.

Abans del procés de col.locació dels tubs que ara s'ha iniciat, una de les darreres operacions que es van realitzar va ser la instal.lació de la consola, un dels aparells més rellevants ja que és allà on el músic, assegut en un banc, controlarà el funcionament dels quatre teclats manuals i el teclat de pedal, i des d'on podrà canviar el registre musical.

En total, l'orgue, que està construint l'empresa Blancafort, Orgueners de Montserrat, tindrà 4.242 tubs, farà 12,5 metres d'alçada i 5,5 d'amplada, i pesarà uns 12.000 quilos.

L'instrument s'ubica al lateral esquerre de la nau principal, una posició des de la qual s'assegura una bona projecció acústica a tota la basílica i que, alhora, se'n pugui contemplar la majestuositat. I és que el nou orgue es convertirà en un dels més grans del Principat, i permetrà situar Montserrat i Catalunya en els primers nivells musicals internacionals, ja que tindrà les prestacions dels orgues més grans d'Europa.

L'estat actual de l'orgue. Imatge general del nou instrument, que es convertirà en un dels més grans de Catalunya.Un dels operaris que treballen en la construcció del nou orgue a dins de l'instrument, procedint a col·locar un dels tubs. La consola de control, instal·lada ja al seu lloc