La parròquia de Santpedor busca diners per finançar la rehabilitació de l'ermita de Sant Francesc d'Assís, una de les més antigues de Catalunya dedicades al fundador de l'orde franciscà. El temple és tancat, per motius de seguretat, des del febrer de l'any passat, quan l'Ajuntament es va haver de fer càrrec de l'apuntalament de la teulada per evitar que s'esfondrés. De moment, el bisbat de Vic, propietari de l'ermita, no ha mogut fitxa i la parròquia espera un treball de final de carrera d'un estudiant d'arquitectura tècnica de Santpedor per saber amb més detall l'estat actual de la construcció.

El rector de Santpedor, Josep Maria Mas, ha explicat que la parròquia "confia" poder traslladar el treball del futur arquitecte, Guillem Manubens, a l'Ajuntament de Santpedor perquè siguin els serveis tècnics municipals els que elaborin i redactin el projecte final, a partir del qual es podria obtenir la xifra exacta que costa la rehabilitació de la teulada i de les esquerdes de les parets.

Tot i això, l'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, ha recordat que l'ermita és propietat del bisbat vigatà, "que des de fa anys no ha invertit ni un duro" en el temple, i ha assegurat que l'Ajuntament "es compromet a aportar els mateixos diners que hi aporti el bisbat". L'alcaldessa ha explicat que quan l'església de Santa Anna va necessitar millores "tot el poble s'hi va abocar i l'Ajuntament va promoure una col·lecta". Per contra, el bisbat va aportar "zero euros" a la causa. Vilagrà ha afegit que "l'ermita de Sant Francesc té un valor històric, arquitectònic i simbòlic, per això des de l'Ajuntament ens comprometem a igualar l'esforç" que faci el bisbat de Vic.

Tancada al públic

A causa del mal estat i el deteriorament progressiu de l'ermita de Sant Francesc, el consistori santpedorenc va elaborar, a principi del 2008, un informe sobre l'estat de l'estructura del temple. En el text es detalla la precarietat en què es troba la teulada i es fa una estimació del que podria pujar la reparació (60.000 euros de la coberta i 10.000 euros més per l'arranjament de les esquerdes). Vilagrà ha explicat que en aquell moment "es va revisar i apuntalar la teulada i es van posar uns testimonis de guix, però és el bisbat el que ha de vetllar per veure si les esquerdes van a més".

Una ermita del segle XIII

L'ermita de Sant Francesc de Santpedor data del segle XIII i és considerada una de les més antigues de Catalunya dedicades a Sant Francesc d'Assís, que, segons la tradició, va predicar sobre el tossalet que domina la plana bagenca. Des de fa uns anys, l'únic acte que s'hi celebrava era la missa de Sant Francesc, el 4 d'octubre. L'any passat, però, la parròquia ja va haver d'organitzar la celebració a l'entorn de l'ermita, un espai arbrat i ben cuidat gràcies a l'Associació Amics de Sant Francesc, que des de fa anys treballa desinteressadament a la zona. Enguany, la missa s'ha celebrat a la parròquia i ha servit per recol·lectar més de 600 euros.

El rector ha explicat que, abans d'iniciar-se la campanya (el febrer de l'any passat, quan es va haver de tancar l'ermita al públic), els Amics de Sant Francesc tenien un pot de 2.000 euros. Ara, la col·lecta puja a 5.000 euros, que provenen, al 100%, de donacions particulars. Tot i això, la xifra queda molt lluny de l'estimació de 70.000 euros que en el seu dia va fer l'Ajuntament.

L'estat de l'ermita per dins i per fora.L'entorn de l'ermita, en un estat impecable gràcies a la feina desinteressada de l'Associació d'Amics de Sant Francesc, contrasta amb el deteriorament interior.Les bigues de fusta que aguanten la coberta estan molt malmeses. Les parets interiors presenten esquerdes en molts punts