Esquerra Republicana s'ha quedat sense representació a l'Ajuntament de Callús, on amb tres regidors era l'únic partit de l'oposició i segona força del consistori. Tots tres integrants han donat de baixa el grup municipal d'ERC, alhora que s'han donat d'alta com a regidors no adscrits dins del ple municipal.

El motiu d'aquest pas és fer explícit el seu suport a Reagrupament -la formació que lidera l'exalcalde de Puigcerdà i exconseller de Governació Joan Carretero- i, en conseqüència, la seva disconformitat amb la línia d'Esquerra a nivell nacional. És el primer cas en què un grup municipal d'ERC deixa en bloc la formació dins d'un Ajuntament.

En el darrer ple municipal es va formalitzar el canvi de representació dels regidors Jaume Grau, Oriol Gómez i Ester Sàez, que fins ara integraven el grup d'Esquerra i que passen a ser no adscrits. Ho van materialitzar fent públic un document en què també fan constar la dissolució de la secció local d'ERC a Callús -que havia arribat a tenir una desena de militants- i exposen els motius que els han dut a prendre aquesta decisió. Un document contundent, ja que els ja exregidors republicans afirmen que ERC "s'ha convertit en un partit nacionalista regionalista que ha renunciat a l'independentisme" i que "s'ha sotmès al nacionalisme espanyolista del PSC, acceptant que Catalunya continuï sent una comunitat autònoma de règim comú".

En aquesta línia, el document signat pel tres regidors i també pel fins ara president de la secció local d'ERC, Isidre Badia, afegeix que "després del fracàs del primer govern tripartit, i de veure la impossibilitat de trobar un encaix de Catalunya dins Espanya, vam prendre consciència que Catalunya necessitava persones valentes i compromeses amb el país", motiu pel qual, afirmen, "vam decidir donar suport a l'associació Reagrupament".

Els tres exregidors d'Esquerra posen en relleu que se'ls fa molt difícil entendre que Esquerra pugui donar suport a un govern -en referència al tripartit de la Generalitat- "que treballa des de Catalunya per a Espanya, sobretot tenint en compte que, més que governar Catalunya, l'única cosa que fa és administrar els pocs recursos que no ens espolia Espanya".

"Per a nosaltres era un ròssec"

En el document de renúncia al grup municipal d'ERC, els regidors també posen de manifest que a Catalunya "li cal una regeneració política" i un canvi en el sistema de partits, i manifesten que "la partitocràcia actual ha convertit Esquerra en un partit regit per polítics de baix perfil, que anteposen els seus interessos personals als de país".

Els ja exrepresentants republicans a Callús conclouen que fan falta "polítics capaços de dir les coses pel seu nom" i que "cal parlar d'independència sense complexos i fer pedagogia a Catalunya perquè tothom entengui que la relació Catalunya-Espanya és insostenible".

Més enllà del contingut del document en què es donava constància al ple de la renúncia a ERC, el fins ara portaveu d'aquest grup municipal, Jaume Grau, ha posat de manifest que han decidit fer el pas de passar-se ara al grup mixt i no aguantar fins acabar el mandat perquè "se'ns feia molt difícil portar el ròssec que ens comportava la política que està portant a terme ERC a nivell nacional".

Grau també ha explicat que amb el pas al grup mixt "fem explícit el nostre suport a Reagrupament, però no es pot acusar aquesta associació de transfuguisme".

Segons Grau, en els darrers mesos la pràctica totalitat de militants d'ERC a Callús s'han anat donant de baixa del partit.