El 96% de les persones que van morir l'any passat al Bages van tenir un funeral catòlic celebrat dins una església. Ni l'arribada d'altres cultures i religions ni la aconfessionalitat latent de la societat no han fet reduir una xifra que ha vorejat el 100% el 2008. La manca de sales preparades per acollir cerimònies laiques (a tot el Bages només n'hi ha tres) no sembla ser l'explicació a la causa, ja que només el 15% dels funerals que han tingut lloc a la sala Montserrat de Manresa, l'única de la ciutat d'aquestes característiques, han estat laics.

Les xifres globals de Catalunya no s'allunyen gaire de les del Bages. L'últim estudi realitzat per l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya revela que el 2008 el 93% de les cerimònies fúnebres van ser catòliques, mentre que el 5% van ser laiques i el 2% van ser d'altres religions. Joan Santos, president de l'associació, ha explicat que, tot i el 5%, "a poc a poc els funerals laics van creixent, ja que no fa gaires anys els catòlics representaven el 100% de les cerimònies. De moment, ja s'ha obert un forat del 5%, però creiem que la xifra anirà en augment".

Tres sales al Bages

La primera funerària que va apostar per obrir una sala multiconfessional va ser la manresana Fontanova, que el 2005 va inaugurar la sala Montserrat. Tot i això, Jaume Fontanet assegura que "de totes les cerimònies que s'han celebrat a la sala Montserrat només el 10% o el 15% han estat laiques i, de moment, nosaltres no veiem un creixement significatiu dels funerals que no són religiosos". De fet, la funerària gestiona també una altra sala multiconfessional al Bages, la de Súria, que des que es va inaugurar, ara fa dos anys, no ha acollit cap cerimònia laica.

Des de fa només dos mesos, Sallent també disposa d'un espai preparat per acollir funerals multiconfessionals. Jaume Soler, cap d'administració de funerària Fontanova, l'empresa que gestiona el tanatori sallentí, ha assegurat que "des que la vam obrir hi hem fet una cerimònia laica".

Menys de l'1% a Berga

Les xifres de funerals laics a Berga no arriben a l'1% del total de cerimònies fúnebres. És a dir, que de les 315 persones que es moren de mitjana a Berga durant un any, "una o dues opten per un funeral laic", explica Mireia Ferran, propietària de la funerària berguedana Ferran. El Berguedà, de moment, no disposa de cap sala preparada per acollir cerimònies multiconfessionals, i les famílies que no volen passar per una església fan la cerimònia a la mateixa sala de vetlla o en espais annexos. Mireia Ferran pensa que "tot això vindrà", però no creu que una sala específica fes augmentar la demanda, ja que "la mentalitat i les maneres de fer de la gent costen molt de canviar i encara més en municipis més petits com el nostre". De fet, " ja donem l'opció de fer o no fer missa, i la majora en fan".