La rebaixa del coeficient per al càlcul de l'impost de béns immobles (IBI) i l'increment del preu de l'aigua en el tram més baix són els aspectes més destacats de les ordenances municipals que l'Ajuntament de Navàs ha aprovat per aplicar el 2010. Uns impostos que van prosperar amb els vots favorables de l'equip de govern (CiU i PSC) i l'abstenció dels regidors de les dues forces que són a l'oposició, ERC i Més Navàs.

La major part de les ordenances es mantenen en els mateixos imports del 2009, i només s'introdueixen petites variacions.

Pel que fa a l'IBI, l'Ajuntament de Navàs ha reduït el tipus de gravamen sobre rústica i urbana, del 0'68 al 0'66. Amb aquesta rebaixa el consistori pretén compensar l'augment que experimenten els valors de les finques -en base al qual es realitza el càlcul de l'impost-, després de la revisió cadastral que es va relaitzar el 2007 (els nous valors s'apliquen gradualment en deu anys).

D'altra banda, el consistoi navassenc va aprovar un augment del 6% pel consum real d'aigua, que en el primer tram -de fins a 18m3/trimestre- suposa l'augment d'un cèntim d'euro per m3. L'equip de govern va argumentar aquest increment en la necessitat d"ajustar el preu al cost del servei".

També es va aprovar una bonificació del 95% de la quota de l'impost en les transmissions de terrenys de naturalesa urbana (el que es coneix com a plusvàlua) quan afectin l'habitatge habitual.

L'equip de govern va defensar aquesta proposta argumentant que posaven de manifest "la solidaritat i sensibilitat davant la crisi que afecta a les famílies, empreses i comerços, amb una proposta de no increment de taxes i impostos".

Els dos grups de l'oposició i en el cas d'Esquerra ho van argumentar principalment pel fet que l'equip de govern només havia assumit una de les set esmenes que van presentar. Es tractava de propostes adreçades bàsicament a establir en diferents tributs bonificacions que incentivin aspectes com l'estalvi energètic o la sostenibilitat.

Joan Bertran, cap del grup municipal d'ERC, va lamentar que els dos anys anteriors en què s'han aprovat ordenances "ens deien que no recollien les nostres propostes perquè no les havíem fet amb prou temps. Les d'enguany són les mateixes que l'any passat, les hem dutes totes per escrit i tampoc no les han assumit". De les 7 la que va prosperar estableix una bonificació del 50% sobre limpost de béns immobles per als titulars d'habitatges o locals comercials que, sense estar-hi obligats, hi instal.lin sistemes d'aprofitament de l'energia solar.