La presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, haurà d'assumir els creixements de població reclusa que dicti la situació penitenciària del país. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, considera que no es poden posar límits a les capacitats de les presons perquè el que ha de fer el país és poder respondre a les necessitats d'internament que dicten els jutges. De la mateix manera, però, que adverteix que la població reclusa en el conjunt dels país puja per sobre de les projeccions que havia fet el mateix departament de Justícia, també troba poc probable que Lledoners hagi de superar els seus llindars previstos de població reclusa, ja que l'any que ve es posa en servei una nova presó a Figueres (Puig de les Basses) i el 2011 una altra al Catllà (les Planes). Els sindicats de Lledoners han denunciat les darreres setmanes que el centre s'estava preparant per encabir més de 1.000 presos.

La consellera Tura troba difícil que Lledoners pugui arribar a curt termini als 750 presos, que seria el límit promès. Ara n'hi ha 504 de repartits en sis dels vuit mòduls del centre penitenciari. Si es posen en servei les dobles lliteres a les cel·les en cabran 750 en sis mòduls, però Tura adverteix que la singularitat de la població reclusa fa que no es pugui pensar en una ocupació dels llits al 100%. Al mateix temps, anuncia que la voluntat és de tornar a esponjar la població posant en servei els dos mòduls que encara són buits, però lentament. De totes maneres, adverteix, "el sistema penitenciari és un sistema únic i, per tant, no es densifica només un centre, sinó tot el sistema". Lledoners, per tant, no quedarà exclòs de l'evolució que tingui la població reclusa, encara que la previsió del departament no sigui, ara per ara, arribar a posar més de 750 presos.

"El sistema penitenciari té, en conjunt, més interns dels que voldria tenir, i la nostra obligació és atendre'ls tots", explica la consellera Tura. "Si en algun lloc el fet que en un centre en comptes de posar-n'hi 122 n'hi posem 124 esdevé un debat públic, em semblarà absurd". "Tant de bo haguéssim tingut fa anys dos centres en construcció i l'horitzó de tenir més cel·les: el problema de fa uns anys és que no hi havia cap previsió de fer més presons", ha sentenciat la consellera de Justícia, que ha recordat que havia ordenat soldar lliteres en cel·les que ja tenien una densitat molt alta .

En el cas de Lledoners, "com a màxim hi haurà dos presos per cel·la", una situació que, en paraules de Tura, és "molt millor" que la que hi ha en altres centres. La titular de Justícia va admetre que el fet que es busqui una màxima ocupació amb només sis mòduls en funcionament respon a una qüestió estrictament econòmica.

En els darrers anys, la Generalitat ha posat en marxa Brians II, Joves i Lledoners, el 2010 entrarà en servei la de Figueres, i el 2011 la del Catllà. Encara n'hi haurà una més en licitació. Aquesta perspectiva fa que la consellera exclami "tant de bo haguéssim tingut en el passat una situació com la que tenim ara!", per explicitar que, tot i que la situació és difícil, no ho és tant com fa uns anys.

La presó de Lledoners ha arribat ara al primer any de vida. El 24 d'octubre del 2008 es va inaugurar, i el 18 de novembre hi va arribar el primer grup de reclusos. Ha estat un any difícil pel que fa a la gestió del centre, perquè les instal·lacions no s'havien acabat totes i alguns serveis s'han anat incorporant amb la presó ja en funcionament. I també perquè els funcionaris que hi treballen s'han queixat d'una suposada manca de personal. Per a Tura, aquest dèficit no existeix. Els més de 400 treballadors de Lledoners han de ser suficients per fer anar el centre amb la població reclusa actual i els sistemes de vigilància, que són més moderns que els que hi ha en altres centres més antics.

Els treballadors del departament de Justícia coneixen les migradeses pressupostàries del Govern català i la mesura de congelació de les plantilles que es va prendre per al 2009 i que es mantindrà el 2010 per al conjunt del departament. Amb tot, Tura ha assegurat que per al 2010 hi haurà un lleuger increment de la plantilla de treballadors de les presons catalanes. La xifra de l'increment no l'ha volgut fer pública perquè els pressupostos encara no estan tancats, però garanteix que l'increment hi serà.