Els municipis del Moianès han decidit reiniciar la reivindicació per ser comarca, que estava encallada en espera de l'aprovació de la nova llei d'organització territorial de Catalunya, i, en aquesta ocasió, expliciten clarament que volen pertànyer a la vegueria de la Catalunya central. Els deu municipis que actualment ja integren el Consorci del Moianès estan repartits actualment entre comarques (Bages, Osona i Vallès Oriental) que pertanyen a dues futures vegueries, la Catalunya central i el Barcelonès.

L'alcalde de Moià i president del Consorci del Moianès, Josep Montràs, va encapçalar la delegació que recentment es va entrevistar amb el conseller de Governació, Jordi Ausàs, que va estar d'acord a tramitar la petició de la creació de la comarca d'acord amb la legislació vigent, tenint en compte que la nova llei "no anirà tan de pressa com semblava, ja que previsiblement no s'aprovarà aquesta legislatura".

Nou dels deu municipis que han d'integrar la futura comarca ja van aprovar per ple entre els anys 2003, 2004 i 2005 la voluntat de crear-la. L'excepció va ser Santa Maria d'Oló, ja que els veïns van expressar en una consulta que no volien deixar el Bages. Ara, tot i que aquests acords continuen sent vàlids, s'ha cregut oportú que es ratifiquin i, en la nova moció, s'hi afegeix la petició de pertànyer a la Catalunya central. El ple de Moià ha estat el primer que ha aprovat la ratificació de l'acord. Es preveu que, en els propers mesos, ho vagin fent els altres municipis. Per avançar en aquesta qüestió, per a dijous que ve hi ha convocada una assemblea d'alcaldes del Moianès.

Un cop els municipis del Moianès tramitin la petició conjunta per ser comarca davant del departament de Governació, aquest haurà de crear una comissió per a aquest tema i, un cop estudiat, posar-lo a exposició pública, "sobretot tenint en compte els Consells Comarcals i la Diputació", diu el president del consorci. També una comissió juridicoassessora haurà de valorar el procés per tirar endavant la nova divisió administrativa. Montràs confia que aquests tràmits es puguin fer aquesta legislatura. Quedaria pendent la ratificació del Parlament.

El president del consorci considera que, en el temps transcorregut, la necessitat del Moianès de ser reconegut comarca "ha augmentat, perquè cada cop hi ha més serveis que es fan des del consorci. I cada cop és més complicat trobar finançament sense ser comarca". Montràs subratlla que "el resultat del consorci ha estat excel·lent, perquè ha fet una gran feina amb molt pocs diners".