Cinc casos d'escaladors que incomplien la normativa vigent i que han acabat amb denúncia i procés sancionador, però també quatre vies noves obertes amb autorització, previ anàlisi d'una comissió tècnica. Són dos dels resultats que ha donat el primer any d'aplicació de l'acord per a la regulació de l'escalada a Montserrat, una de les catedrals mundials d'aquesta pràctica esportiva.

El 21 de juliol de l'any passat el Patronat de Montserrat i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) van signar l'acord que delimitava aquesta activitat, i que entrava en vigor pocs dies després. A grans trets, l'acord presenta un inventari de més de 3.600 vies d'ascensió, permet mantenir l'escalada tot l'any en el 90%, la regula temporalment en el 8,65%, segons període de nidificació de les aus de la zona, i la prohibeix totalment en l'1,15% dels casos.

El fet d'haver definit aquest marc de regulació ha donat com a resultat durant aquest primer any, a banda de les cinc denúncies, que des del Patronat s'hagin rebut cinc sol·licituds per a l'obertura de noves vies d'escalada, de les qual se n'han autoritzat quatre en zones objecte d'acotació. També s'han tramitat i autoritzat cinc sol·licituds més per reequipar o restituir vies ja clàssiques, alhora que s'ha obligat a desequipar -és a dir, retirar pitons i claus, material de seguretat per a les ascensions en vies ja obertes- en una via per a la qual no s'havia demanat autorització. A més, fruit d'aquesta regulació, actualment hi ha quatre vies ja obertes sense autorització pendent d'una resolució de la comissió tècnica, i una sol·licitud sobre la qual encara no s'ha pronunciat.

L'objectiu de l'acord que les dues institucions van signar el juliol de l'any passat era fixar les regles de joc perquè una activitat amb una llarga tradició a Montserrat i que va a l'alça com és l'escalada fos compatible amb la preservació de la riquesa de la fauna i la flora del parc natural, principalment amb la reproducció d'aus rapinyaires.

Fonts del Patronat de Montserrat han valorat que d'aquest primer any d'aplicació "hem constatat que la regulació ha estat majoritàriament acceptada i respectada" pel col·lectiu d'escaladors, "que han entès que la regulació ha de ser la norma bàsica necessària que permeti la coexistència de l'escalada amb la naturalesa". El Patronat reconeix que, "atesa l'hetereogeneïtat" del col·lectiu d'escaladors, "en alguns sectors hi ha hagut incompliments de la regulació, que en cinc casos han derivat en sanció econòmica".

Falcons que amplien família

El Patronat de Montserrat destaca com un dels resultats més directes d'aquest primer any de regulació que una de les parelles de falcó "que més fracassos" havia tingut en els darrers anys per reproduir-se, "a causa suposadament de la pressió de l'escalada", enguany ha criat "i s'han envolat tres polls".

Per potenciar l'aplicació de la regulació, el Patronat de Montserrat ha instal·lat plafons com el de la imatge (situat a can Maçana) en zones d'accés habituals en què s'informa de les zones d'escalada delimitades i també de les espècies d'aus pròpies del massís, i es donen consells per a la bona pràctica.