La situació d'ingovernabilitat de l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola es va tornar a posar en evidència ahir quan no es va poder tirar endavant l'aprovació de les ordenances fiscals per a l'any vinent. Al final del ple, el mateix alcalde, Albert Miralda, va assegurar que des del govern, format per Gent pel Canvi i ERC, "som els primers que som conscients que això és ingovernable" i va anunciar que, en el proper ple, se sotmetran a una moció de confiança.

Miralda va assenyalar que la decisió de "posar a discussió la nostra permanència en el govern" s'ha "valorat sincerament" perquè la situació "ha traspassat la línia que separa la política de les qüestions personals". I va subratllar que s'ha arribat a aquest punt per una "per una situació d'ètica davant de la qual vam prendre una decisió que s'aprofita per fer l'Ajuntament ingovernable". L'alcalde feia referència a la destitució del regidor Jeroni Lloys per haver donat una bufetada a un company de l'oposició al final d'un ple del juliol. Això va comportar que l'equip de govern quedés en minoria, ja que Lloys va passar a l'oposició.

L'anunci de Miralda va venir derivat d'una interpel·lació del regidor de l'Entesa, Jordi Gordillo, després que no prosperés la votació per les ordenances fiscals. Gordillo va considerar que, com que hi havia hagut un debat estèril de més de dues hores, el govern hauria hagut de ser "prou responsable" per haver arribat a "un consens" que hagués permès deixar sobre la taula l'aprovació per poder tirar endavant les ordenances a posteriori amb la participació dels diversos grups municipals.

Sense ronda de contactes

Un cop Miralda va informar de la intenció de presentar una moció de confiança, Gordillo li va retreure que "vostè personalment ha fet ingovernable la situació amb aquesta aprovació", i va alertar que "si no som capaços de posar-nos d'acord els que som en aquesta taula, si no som capaços de posar-nos d'acord per aprovar un pressupost ens intervindran i això seria patètic. Amb vostè o sense vostè, hem d'arribar a un acord".

En aquest punt, hi va mostrar el seu acord Mario Vendrell, regidor de CiU, a qui Miralda va retreure tot seguit que, per aprovar les ordenances, "s'ha buscat l'acord amb CiU". Tot seguit, Gordillo va rebatre que, a més de parlar amb CiU, no s'hagués fet una ronda de contactes amb la resta de l'oposició (que està completament fragmentada, ja que pràcticament cada regidor és un grup). "Potser no som prou respectables", va dir.

Sense acord per l'IBI

La proposta d'ordenances de l'equip de govern tenia com a principal proposta rebaixar dos punts el coeficient de l'IBI, del 0,65 al 0,63. Miralda va defensar que fer una rebaixa "més alta seria temerari" de cara a poder mantenir la prestació de serveis municipals.

Mario Vendrell, de CiU, va presentar una detallada proposta en què destacava la rebaixa de l'IBI a un coeficient del 0,535, amb el qual va estar d'acord el regidor Jeroni Lloys. Gordillo es va mostrar disposat a acceptar la proposta del govern, però acompanyada d'una "eina perquè no sigui una clatellada per als veïns que passen autèntica necessitat". Pere Cots, regidor no adscrit, va proposar un coeficient del 0,61. Sense acord, des de l'oposició es va argumentar el vot en contra perquè amb l'abstenció perdien el seu dret a presentar al·legacions.