Un grup de veïns del passatge del Riu de Navàs -fins ara han recollit 290 firmes- fa 8 anys que lluiten perquè Telefònica tregui l'antena de telefonia mòbil de la zona. La instal·lació es troba a tocar dels habitatges i, en el cas més greu, entre la torre i el terrat d'una de les cases hi ha dos metres, una distància que està per sota del límit de seguretat legal, que és de 4,5 metres, i que queda molt lluny dels deu metres que recomana com a mesura de precaució la normativa catalana. Telefònica, segons els veïns, es va comprometre a treure l'antena el mes d'abril del 2007, però de moment el més calent és a l'aigüera. L'últim incendi, el tercer que hi ha a l'antena des que es va instal·lar, ha creat inquietud entre els veïns.

En representació dels gairebé 300 veïns, Maria Carme Cererols i Joan Márquez asseguren que "estem tips de paraules, i volem fets". El seu periple va arrencar el 2001, quan preocupats per la proximitat de l'antena van demanar, a través d'una instància, les dades sobre els nivells d'emissió i de distància de seguretat. La resposta, que va arribar set mesos més tard, garantia que les emissions d'ones estaven molt per sota del límit, però les xifres que els veïns reclamaven sobre la distància de seguretat "no ens les han facilitat mai".

La lluita dels veïns es va reprendre el 2006, quan van rebre una notificació de l'Ajuntament que informava que Telefònica havia fet una sol·licitud de llicència d'activitat, "no sabem si perquè l'havia de renovar o perquè mai no n'havia tingut", explica Cerarols. Sigui com vulgui, per als veïns allò suposava una bona oportunitat per fer sentir la seva veu. Sis dies més tard, els veïns feien una instància a l'Ajuntament, amb el suport de 224 firmes, demanant denegació de la llicència "per l'impacte visual, per la proximitat de l'antena a les cases i perquè no s'ha demostrat que les radiacions freqüencials siguin innòcues". La instància, però, "no va servir de res", ja que es va acabar aprovant "per silenci administratiu".

Un compromís sense termini

El 7 de març del 2007 va ser un dia especial per als veïns, ja que van assistir en una reunió on també hi va haver l'Ajuntament i el director general de Telefónica Móviles, que va adquirir el compromís de traslladar l'antena als terrenys municipals dels dipòsits d'aigua, on ja hi ha la de Vodafone. L'alcalde de Navàs, Josep Oliva, explica que "vam signar el conveni i el vam enviar a Telefònica", però els papers "van quedar encallats als seus serveis jurídics". Oliva assegura que "quan reclamàvem, sempre ens trobàvem amb la mateixa resposta: 'l'assessoria jurídica ho està estudiant'".

Per desencallar-ho, Oliva va decidir anar a picar a unes altres portes, entre les quals la del secretari de Telecomunicacions, Jordi Bosch, "que va aconseguir parlar amb ells". Coincidència o no, ahir Oliva va rebre una carta de Bosch que assegura que Telefònica vol "continuar dialogant" i que si encara no han fet cap pas és perquè no veuen de bon ull compartir el terreny amb altres serveis municipals, com són els dipòsits d'aigua. Oliva, però, creu que això "no ha de ser cap problema" i confia que ara, amb l'ajut de la Generalitat, s'arribarà a bon port.

"L'Ajuntament s'ha mogut i, quan ha perdut la paciència amb Telefònica, ha buscat unes altres vies per solucionar el problema i ho continuarà fent", assegura l'alcalde. Tot i això, de moment, l'antena continua al mateix lloc.