Balsareny es va tornar a posar ahir la bata i la boina de Traginer per reviure la festa per excel·lència del municipi, que no decau amb els anys i, com en l'edició d'enguany, pren força. Més traginers que mai van participar en la cercavila central, que de nou va retrobar la multitud expectant al carrer, i els actes paral·lels van rebre una allau de participació que revela la il·lusió que encara desperta la festa al poble i que ja travessa fronteres.

Enguany es complia un doble aniversari: els vint anys de la colla Peta Fluix, que organitza el correfoc, i els 40 anys del concurs de fotografia. El certamen va rebre de nou una allau d'aficionats a la fotografia captant instantànies de la festa; el correfoc va superar amb escreix el que s'esperava d'una celebració amb més foc i més espectacle que mai.

I diumenge tocava festa grossa. Una festa que va començar ben d'hora amb un esmorzar multitudinari a la plaça de la Torrada, on una munió de persones van omplir l'estómac a base de torrades amb allioli. Els visitants també van fer cap a la cocció artesanal d'una vedella, acte nou, i a la tradicional demostració de la ferrada i esquilada d'un animal. La música de la Banda d'Igualada, passejant pel centre de Balsareny, i el mercat de productes artesanals a la plaça de la Mel van embolcallar el matí d'un ambient acollidor.

Paral·lelament, a l'esplanada del mas Martí, els traginers i genets participants a la cavalcada van esmorzar per posar-se mans a la feina. I és que, tot i que el que es mostra sempre és la lluïda cercavila, Regió7 va compartir les hores prèvies amb els traginers i va poder copsar la feinada que suposa la posada a punt. Muntar les càrregues, assegurar els grans carruatges, preparar els animals, lligar fins a l'últim detall... Els organitzadors, donant un cop de mà allà on fes falta, es van desviure perquè a quarts de 12 del matí tot esti- gués a punt. El tret de sortida de la cavalcada el va donar la comitiva d'honor. Els dos cordonistes, Jordi Mas Farràs i Edgar Arnau Costa, van anar a buscar el banderer, Marc Mas Corominas, a casa seva. Com mana la tradició, es van dirigir a buscar la núvia, Marta Jurado Obradors, la mare de la núvia, Anna Obradors Calsina, i el nuvi, Aaron Abardia Salada.

Ells van encapçalar una cavalcada formada per 200 animals, entre els quals 30 de càrrega, la majoria de Balsareny, 15 carros petits i 30 carros grans de fora, dos dels quals de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada. La capital de l'Anoia va tenir així una presència destacada a la festa. També hi havia una diligència, on anaven trenta infants, i animals de granja. Trabucaires, hereus i pubilles, gegants, bastoners, la banda de música igualadina, la cobla Ciutat de Manresa i l'Agrupació Musical de Sallent tancaven la llarga rua. Amb l'escalf de la multitud que omplia els carrers, la cavalcada tancava la matinal d'una festa completa.