El Consorci del Moianès lliurarà en els propers dies una petició oficial al departament de Governació de la Generalitat reclamant que s'iniciïn els tràmits per al seu reconeixement comarcal i la seva adscripció a una futura vegueria de la Catalunya Central.

Aquesta demanda es tirarà endavant després que dijous l'Ajuntament de Sant Quirze Safaja (el Vallès Oriental) aprovés per ple la moció en què s'expressa aquesta petició, i que prèviament ja havien aprovat la resta de consistoris dels municipis que integrarien aquesta comarca, a excepció del de Santa Maria d'Oló.

Ramon Vilar, alcalde d'Oló (ERC), ha explicat que no portaran la moció al ple "per respecte a la consulta que es va fer l'any 2003". Aquell referèndum el va convocar l'Ajuntament governat llavors per CiU i va donar com a resultat 461 vots favorables a continuar al Bages; 54 favorables a passar al Moianès; 8 en blanc; i 3 nuls, amb el 60% de participació. L'alcalde actual creu que la consulta es va plantejar "de manera errònia" i "amb més desinformació que informació", però valora que "si es va fer ara no la volem deslegitimar".

Amb el nou procés es reactiva la històrica reivindicació del reconeixement oficial d'aquesta comarca natural, amb una població de prop de 13.000 habitants i que formarien els municipis de Moià, Calders, l'Estany, Monistrol de Calders i Santa Maria d'Oló, actualment al Bages; Castellcir, Castellterçol, Sant Quirze Safaja i Granera, del Vallès Oriental; i Collsuspina, actualment d'Osona.

En una de les al·legacions es demana que els municipis de Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze i Granera s'incorporin a les poblacions que formaran part de la Catalunya Central. Totes pertanyen al Vallès Oriental i per tant quedarien fora d'aquesta nova vegueria.

A més de l'acord de ple de les poblacions que integrarien aquesta nova comarca, el Consorci lliurarà a Governació la documentació que avala la necessitat de la seva creació. Es tracta d'un treball que s'ha encarregat al professor del departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida Jesús Burgueño.

Demanda històrica

El Moianès reivindica des de l'any 1986 la seva realitat comarcal. Actualment el Consorci està treballant amb tres consells comarcals, el del Bages, el d'Osona i el del Vallès Oriental, fet que complica molt la gestió dels serveis destinats a aquestes poblacions, totes allunyades de les capitals de comarca. Molts dels serveis comarcals no hi arriben i el Consorci està fent una funció de suplència. Per això reclamen un reconeixement comarcal que faciliti poder fer una gestió més directa dels recursos.

Entre els anys 2003 i 2004 es va reactivar la petició, però aleshores el departament de Governació va recomanar als municipis esperar a tenir una nova Llei d'Ordenació Territorial per fer la demanda de forma oficial.

Una delegació d'alcaldes es va reunir l'octubre de l'any passat amb l'actual conseller de Governació, Jordi Ausàs, i d'acord amb ell van decidir reactivar la petició de forma oficial. A diferència de la moció que es va aprovar fa uns anys, en aquesta ocasió tots els municipis afegeixen a la demanda poder formar part d'una futura vegueria de la Catalunya Central. En la primera no es demanava cap adscripció concreta.

Ara fa un any que es va constituir l'Associació Endavant Moianès, Endavant la Comarca per reclamar el reconeixement comarcal basant-se en l'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya de l'any 2000, més conegut com Informe Roca, que ja preveia la creació del Moianès.