L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada ha fet un pas més per tirar endavant el nou barri que la Generalitat està impulsant a la falda de Collbaix i que en termes tècnics es coneix com a Àrea Residencial Estratègica (ARE). Els vots de l'equip de govern (PSC i ICV) van ser suficients en l'últim ple municipal per crear el consorci que haurà de desenvolupar el nou sector. El projecte, però, no té data d'execució.

El consorci estarà integrat a parts iguals per l'Incasòl, empresa pública de la Generalitat, i l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada i serà l'organisme responsable de tirar endavant l'ARE a Collbaix. Víctor Marcos, regidor d'Urbanisme del consistori santjoanenc, ha explicat que, amb l'aprovació del conveni, "es dóna un pas més perquè el nou sector de Collbaix es pugui desenvolupar", i ha assegurat que la part positiva del consorci és que "l'equip promotor, que haurà de fer les tasques de planificació, és un ens públic".

L'oposició, però, no ho veu així. Gil Ariso (CiU) ha argumentat que el fet que l'Incasòl hi sigui representat en el 50% fa que "tinguem com a soci una entitat supramunicipal que intervé en la nostra autonomia de decidir com volem créixer". Ariso ha explicat que CiU "fa temps que està en contra de la magnitud, és un pla molt gran que no té en compte la preservació del medi ambient, de llocs emblemàtics del tros de muntanya de Sant Joan. Creiem en un creixement més pausat. Prioritzem més la qualitat de la vida que la quantitat de nous veïns". El convergent, a més, ha aclarit que "el que es debatia en el ple era l'aprovació del conveni i, si te'l mires, veuràs que s'han generat càrrecs aquí i càrrecs allà. Ni que sigui un consorci petit, és un altre lloc per col·locar compromisos".

Més del 50%, protegits

El projecte de l'àrea residencial estratègica ocupa una superfície total de 6,02 hectàrees i planteja construir 338 habitatges a la falda de Collbaix, el 56,6% dels quals seran de protecció oficial. Gil Ariso, però, assegura que això no és un punt a favor per donar suport a l'ARE perquè "la mateixa Llei d'Urbanisme ja obliga a fer habitatges de protecció oficial cada vegada que es desenvolupa un nou sector". El cap de CiU, a més, ha assegurat que "mai no s'ha fet un estoc dels habitatges que s'han construït i estan buits ni de les obres que s'han començat i s'han aturat". Així, Ariso insta l'Ajuntament a fer-ho per saber la realitat del municipi.

Per la seva banda, Víctor Marcos ha explicat que el conveni que s'ha aprovat és "el mateix que han aprovat els altres ajuntaments on la Generalitat està desenvolupant un ARE". El tràmit, però, no fixa una data d'execució. "El consorci és una condició sine qua non perquè l'ARE es faci, però això no vol dir que s'hagi de fer de seguida, ja que la situació actual indica que el projecte s'aturarà uns anys".