El so del nou orgue de Montserrat es podrà escoltar per primera vegada aquest dissabte. Serà durant l'ofici de vespres -que s'avançarà de l'horari habitual i se celebrarà a les 6 de la tarda- quan el pare abat, Josep Maria Soler, en farà la benedicció i el nou instrument es tocarà per primer cop per acompanyar la litúrgia.

Enrere queda una campanya d'apadrinament que es va iniciar ara fa just dos anys per sufragar una part del cost d'aquest orgue; més de 22.000 hores de treball -sumant-hi totes les persones que hi han pres part- per construir una peça elaborada de manera totalment artesanal; i tres mesos -des de final de l'any passat fins ara- en què s'ha treballat en l'harmonització de l'instrument. És una tasca lenta i molt minuciosa, ja que s'ha hagut de fer un per un fins a arribar a la totalitat de tubs de què consta l'orgue, que en el cas del de Montserrat són 4.242.

Tot i que el so del nou orgue ja es podrà escoltar aquest dissabte en un acte obert a tothom, no serà fins al diumenge 25 d'abril que se'n farà el concert inaugural.

El nou orgue ha estat construït per l'empresa Blancafort de Collbató. Les seves mesures són espectaculars. A banda dels 4.242 tubs que el componen, fa 12,5 metres d'alçada i 5,5 d'amplada, i se li calcula un pes d'uns 12.000 quilos. Disposa de quatre teclats manuals i d'un de pedal -cadascun dels quals fa sonar un cos diferent, com si es tractés d'instruments independents, que s'anomenen cadireta, orgue major, expressiu, batalla i pedal.

Els 4.242 tubs s'agrupen en diferents famílies anomenades registres, que l'organista pot fer servir per fer combinacions. El de Montserrat en té 63, la qual cosa aporta una quantitat extraordinària de possibilitats. El nou instrument permet la interpretació de tot el ventall de literatura organística. L'acte de dissabte (vegeu-lo detallat al desglossat) durarà prop d'una hora i s'habilitarà un viatge especial del cremallera a 1/4 de 9 del vespre.