Un total de 48 instituts de la Catalunya central (entre públics i concertats) ja s'han incorporat aquest curs al projecte per dotar cada alumne d'un ordinador per seguir les assignatures a les aules.

De moment, l'anomenat projecte 1x1 (un alumne, un ordinador) s'està fent efectiu en els cursos de primer i segon de secundària, i la previsió dels Serveis Territorials d'Educació de la Catalunya Central és que pràcticament tots els estudiants d'aquests dos nivells estiguin digitalitzats a les aules a final del curs vinent (2010-2011).

Amb aquesta progressió, segons el departament, el 100% de les aules de secundària del Bages, Berguedà, Solsonès, Anoia i Osona haurien de disposar d'ordinador en el termini de 4 anys. És a dir, durant el curs 2013-2014 s'haurien d'incorporar a la digitalització els darrers alumnes d'aquesta demarcació.

Aquesta és la projecció que ahir va concretar Dolors Collell, directora dels serveis territorials d'Educació de la Catalunya Central, en un acte en què es va passar balanç del primer any de funcionament d'aquest ens descentra- litzat.

El programa per dotar cada alumne d'un ordinador portàtil per seguir les matèries que s'imparteixen a les aules és la novetat més destacada del curs vigent. A la Catalunya central va començar el setembre de manera incipient amb només 3 dels 84 centres de secundària -el Lluís de Peguera de Manresa, el SES Bages Sud de Castellbell i l'institut de Prats de Lluçanès-, i en aquests moments ja són 48, segons va concretar Collell, fet que suposa que s'hagi passat en aquests vuit mesos de 557 alumnes digitalitzats a un total de 4.108 -3.603 de centres públics i 505 de concertats.

La directora dels Serveis Territorials d'Educació de la Catalunya Central va manifestar que l'estimació i la voluntat del departament és que la implantació del programa 1x1 a les aules segueixi aquests terminis, "i en això està implicada tota la comunitat educativa", però va recordar que "són els centres els que decideixen quan ho apliquen". Dolors Collell va afegir que "confiem que al final del curs vinent gairebé el 100% d'alumnes de primer i segon tinguin ordinador a l'aula, però no ho forçarem".

Collell va valorar que la digitalització de les aules "és una eina pedagògica i metodològica que obliga els centres a una total renovació", però va assegurar que "és un programa que des del punt de vista estrictament educatiu està tenint una molt bona acollida tant per part dels centres com per part dels alumnes".