L'antic cine Espanyol de Navàs anirà definitivament a terra el mes vinent. El pols entre l'Ajuntament, partidari d'enderrocar l'edifici, i els col·lectius i veïns que s'han mobilitzat per "salvar-lo" se l'ha acabat emportant el consistori, que executarà el projecte tal com va preveure el febrer, quan va anunciar que ensorraria l'antic cinema amb una part els ajuts del pla anticrisi del govern central.

La decisió de l'Ajuntament navassenc es basa en un informe que va encarregar a l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), redactat per l'arquitecte Antoni Vilanova, que proposa que l'edifici es protegeixi de manera "documental, però no física, per tal de preservar el valor més important que té: un referent de la memòria històrica de Navàs", ja que el text indica que l'edifici no és rellevant arquitectònicament i que, a més, no té les condicions perquè pugui ser restaurat en el seu "llenguatge actual".

A partir d'aquesta consideració, l'AMCTAIC afegeix que "caldria encarregar un estudi històrico-patrimonial i social sobre l'antic cinema-teatre on quedessin reflectides tant les activitats que s'hi feien com les característiques constructives emprades", així com "un ampli recull gràfic i fotogràfic".

Tot plegat "s'exposarà en el futur al nou equipament que es faci al solar", diu l'alcalde, Josep Oliva, tot i que de moment el terreny no té projecte definit. Oliva també ha explicat que la idea del consistori és que "l'estudi el puguin fer historiadors locals, que tutelarien alumnes del poble que estiguessin fent treballs de recerca, així involucraríem els joves en la història de Navàs". Si l'opció no tirés endavant, "l'encarregaríem a una empresa especialitzada".

Què hi diu Cultura?

L'estudi que l'arquitecta dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya central, Rosa Serradell, va fer l'agost proposava que el cinema es declarés bé d'interès cultural local i que fos "restaurat" pel seu "valor històric, social i cultural", tot i que també deia que per la seva tipologia el cine no tenia un valor arquitectònic rellevant.

La directora territorial de Cultura, Gemma Boix, ha recordat que el text "no és vinculant" (com tampoc no ho és el del museu) i que "en cap cas" la seva funció és "fer d'àrbitres". Boix ha explicat que des de Cultura "sempre s'intenta protegir al màxim, però això a vegades s'enfronta al fet que un edifici no té valor arquitectònic".

De fet, Boix ha aclarit que l'informe s'havia fet des d'un vessant "cultural i històric, però no arquitectònic, perquè no en tenim la competència". Amb tot, Boix ha dit que "la decisió és només municipal, i més en un edifici que no és catalogat". La directora territorial també s'ha mostrat molesta perquè "semblava que havíem de desempatar", en una clara referència al consistori, d'una banda, i a la CUP, entitats i veïns, de l'altra.