La contribució que pagaran els veïns de Moià experimentarà una rebaixa relativa el 2011. Relativa per dos factors.

El primer, perquè malgrat que l'Ajuntament va aprovar ahir una reducció per al 2011 del coeficient que aplica per al càlcul d'aquest impost de béns immobles (IBI) -del 0,95 d'enguany es passarà al 0,85-, el valor de les finques continuarà augmentant per l'actualització progressiva del cadastre i això encara es traduirà, en conjunt, en un rebut a l'alça.

El segon factor que relativitza aquesta reducció és que, malgrat que és significativa, se situa lluny del que l'equip de govern (CiU) va prometre en un acte públic el maig del 2009, quan l'ambient estava més caldejat per la forta pujada que havia experimentat aquest impost. En aquell moment, l'alcalde de Moià, Josep Montràs, va prendre el compromís que el 2010 aquest coeficient seria del 0,82 aquest any i el 0,70 el 2011. Però la necessitat de complir amb el pla de sanejament econòmic que té en marxa ha forçat el govern moianès a deixar de banda les promeses. La reducció, doncs, queda lluny del que s'havia anunciat ara fa un any i mig.

Aquesta rebaixa del coeficient per al càlcul de l'IBI és l'aspecte més destacat de les ordenances de Moià per al 2011, que el ple municipal va aprovar ahir amb els vots favorables de CiU (7 regidors), l'abstenció del regidor del PSC i els 5 vots en contra de MAP-ERC.

Unes ordenances que l'equip de govern va presentar com "de clara contenció" perquè a l'esmentada baixada del coeficient per al càlcul del rebut de la contribució s'hi afegeix la congelació de l'impost de vehicles i de la taxa de deixalles (160 euros), i que en el rebut de l'aigua s'hi aplica l'IPC (el 2,2%).

La interpretació que en fa l'oposició és, però, molt diferent. Segons els càlculs que va posar damunt la taula MAP-ERC, en el cas concret de la contribució el rebut global experimentarà encara un augment del 8,5% respecte d'aquest any.

A més, des de les files republicanes es va posar en relleu que respecte el 2007 (l'últim any en què encara no eren vigents els nous valors cadastrals), la contribució haurà experimentat el 2011 un augment "del 150%". Segons els seus càlculs, en aquests 4 capítols principals de les ordenances l'augment global serà del 5,5%. MAP-ERC va criticar que Moià "ja parteix d'una pressió fiscal molt elevada, motivada per la mala gestió econòmica".

El ple d'ahir era la continuació del que es va celebrar dimarts, en què ja s'havien d'aprovar les ordenances. Però finalment es va haver de posposar aquest punt perquè en la documentació es van detectar diversos errors.