L'antic runam de Vilafruns (Balsareny) ja està amagat sota un gran impermeable. La muntanya formada fa dècades per l'acumulació de residus salins provinents de les mines ha mutat el seu característic color rosat per una extensa capa blanquinosa, la de les làmines que s'han dipositat per recobrir-lo i aïllar-lo de l'exterior.

Tot i que encara resta feina fins a final d'any, el vell runam ja ha quedat aïllat de l'exterior i, per tant, si tot va com es preveia ja no hauria de ser una font de filtració d'aigües salobres cap al subsòl.

De fet, fins i tot aquesta la superfície de làmines blanques està quedant ja oculta sota un gruix de terra que s'està escampant per tota la muntanya artificial per preparar-la per a la darrera fase del projecte: l'hidrosembra i la platanció d'arbust. També s'ha construït la bassa que, a la base de la muntanya, que servirà per conduir-hi i recollir-hi l'aigua de pluja quan el vell runam estigui completament impermabilitzat.

Fonts del departament de Medi Ambient de la Generalitat, responsable del projecte, han assegurat que l'execució va en els terminis previstos i que la setmana vinent, si el temps no ho impedeix, ja es començarà a treballar en la sembra i la plantació arbustiva per camuflar-la definitivament com si fos una muntanya natural.

Les tasques pròpiament de cobriment van començar el mes de juliol, tot i que el projecte s'està executant des de principi d'any ja que durant els primers sis mesos s'hi van realitzar moviments de terra i obres d'explanació per deixar la muntanya -que conté més de 3 milions de tones d'argiles i clorurs- amb els desnivells apropiats per poder-hi instal.lar les làmines.

Els treballs de col.locació es van iniciar per la part inferior del runam, ja que les làmines han de fer la mateixa funció que una teulada. És a dir, recollir l'aigua pluvial i fer-la lliscar sense que penetri a l'interior per aconseguir l'objectiu principal del projecte, que és que no entri en contacte amb el material salí que conté la muntanya perquè no el dissolgui ni el filtri cap al subòl, al contrari del que passa ara.

Aquesta cobertura consta de tres capes de materials diferents que es van col.locant successivament. La inferior -per tant, la que mantindrà contacte directe amb la superfície del runam- és un geotèxtil que fa les funcions de coixí protector de la capa següent. Es tracta de làmines de polietilè texturitzat, que són les que pròpiament actuaran com a aïllant. La tercera de les capes (la blanca) és de làmines drenants.