El PSC de Moià ha decidit centrar els esforços en un projecte en solitari de cara a les eleccions del 22 de maig, després que ja es dóna pràcticament per descartada la possibilitat de concórrer-hi al costat d'alguna altra força d'esquerres. Encara menys, l'opció d'un pacte de progrés que aglutini tots els partits excepte CiU, tenint en compte que ERC ha expressat la voluntat de desmarcar-se'n.

La intenció del pacte unitari era formar una candidatura que integrés ERC, el MAP i el PSC (actualment amb representació al consistori), i ICV (que no en té). També inclouria membres de la plataforma ciutadana Moià diu Prou! Aquesta via semblava factible fins que les negociacions es van aturar la setmana passada davant la negativa d'ERC a continuar-les, tot i que ja s'havia parlat d'Elvira Permanyer, del MAP, com a possible candidata (vegeu Regió7 del 23 de febrer).

A partir d'aquí, cap de les parts no ha fet cap més moviment i tothom es manté a l'expectativa de les reaccions de l'altre, tot i que en general s'assumeix la frustració del pacte, i ja només s'espera una confirmació oficial i definitiva d'una candidatura en solitari per part d'ERC que podria encapçalar l'actual president local del partit, Dionís Guiteras.

Si bé el PSC considera "legítim i respectable" el distanciament d'ERC, el seu portaveu, Enric Terencio, lamenta que s'hagi arribat a aquest punt, "i el que ens sap més greu és que se'ns hagi fet perdre el temps, quan nosaltres sempre hem donat suport al pacte sense condicionaments, disposats a renunciar al nostre normal candidat, i sense exigir cap quota de partit". Afegeix que "sempre hem estat clars i transparents, i havíem pres el compromís de paralitzar-ho tot", però arribats a la situació actual, el partit treballa entenent que es presentarà en solitari, com a PSC-PM, i amb Enric Terencio de candidat. Una altra opció es considera difícil, "tot i que la nostra candidatura continua sent oberta a qui s'hi vulgui sumar". En aquest cas, el partit deixa una porta oberta a replantejar el cap de llista i amb disposició a presentar-se sota el nom d'Entesa per Moià-PM. El partit es dóna dues setmanes de marge per poder consensuar algun tipus d'acord si es dóna el cas, tenint en compte que "no farem públic el nostre projecte fins al 15 de març", explicava ahir Terencio. Té previst d'exposar-lo a membres de la plataforma Moià diu Prou! en una trobada convocada per a aquest vespre.

A través del seu portaveu, Llorenç Fort, aquest col·lectiu ja va exposar fa uns dies que la plataforma es mantindria al marge d'impulsar noves negociacions, tot i la predisposició a participar-hi si es reprenien per part d'algú altre. Per la seva banda, el MAP (que havia estat soci de coalició d'ERC durant els últims 12 anys), també es manté a l'expectativa de "veure què passa. Per ara, estem al mateix punt on ens trobàvem la setmana passada, en una via morta, i ara per ara sense cap més alternativa", explicava ahir un dels seus portaveus, Ramon Crespiera.